Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İsrail ordusu, Gazze'ye başlatılan saldırılardan bu yana, İslami Direniş Hareketi (Hamas) tarafından İsrail'in değişik bölgelerine 2 bin 270 füze atıldığını, 3 sivilin hayatını kaybettiğini bildirdi.

İsrail ordusundan yapılan açıklamada, dünden bu yana Gazze'den İsrail'e 98 füzenin fırlatıldığı, bunların 70'inin İsrail'e düştüğü belirtildi.

Açıklamada, "Koruma Hatt operasyonunun başlamasından bu yana ise Gazze'den İsrailli sivillere yönelik 2 bin 270 füze atıldı. Atılan füzelerden bin 777'si İsrail topraklarına düştü, 448'i ise Demir Kubbe füze savunma sistemleri tarafından imha edildi. Saldırılar sonucu şimdiye kadar 3 İsrailli sivil hayatını kaybetti" ifadesi kullanıldı.

İsrail ordusunun dün Gazze Şeridi'ndeki 100 noktayı hedef aldığı da belirtilen açıklamada, "terör eylemlerine karıştığından şüphelenilen 150 Filistinlinin gözaltına alındığı" kaydedildi.

Açıklamada, "Koruma Hattı" operasyonu başladığından bu yana İsrail ordusu Gazze'deki 3 bin 333 noktayı hedef aldı" değerlendirmesinde de bulunuldu.

Öte yandan, 8 Temmuz'dan bu yana yiyecek, tıbbi malzeme, yakıt ve çeşitli malzemeler taşıyan 864 tırın Gazze'ye girişine izin verildiği belirtildi.

-Gazze'nin kayıpları

İsrail'in Gazze Şeridi'nin çeşitli bölgelerine düzenlediği saldırılarda 4'ü çocuk 20 Filistinlinin hayatını kaybettiği bildirildi.

Gazze'de görevini fiilen sürdüren eski Filistin Hükümeti Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra, AA muhabirine, İsrail ordusunun Gazze'nin çeşitli bölgelerinde gece yarısından sonra karadan ve havadan düzenlediği saldırılarda 20 kişinin hayatını kaybettiğini, 31 kişinin söyledi.

Kudra, saldırılarda aynı aile fertlerinin öldüğüne dikkati çekerek, "İsrail ordusunun, Gazze'nin güneyindeki Han Yunus'ta, El-Astal ailesinin yaşadığı evi hedef aldığı saldırıda, aynı aileden 2'si çocuk 6 Filistinli öldü, 3 kişi ağır yaralandı" dedi.

İsrail'in 7 Temmuz'dan bu yana Gazze'ye düzenlediği saldırılarda yaşamını yitiren Filistinlilerin sayısının 715'e, yaralananların ise 4 bin 550'ye yükseldiğini kaydeden Kudra, "Saldırılarda hayatını kaybedenlerin 170'ini çocuklar, 79'unu kadınlar, 37'sini ise yaşlılar oluşturuyor" diye konuştu.

-Huzaa ve Abasan

İsrail ordusu, Han Yunus'un doğusundaki Huzaa ve Abasan beldelerine de hedef gözetmeden saldırıyor.

Eski Filistin Hükümeti Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra, İsrail askerlerinin, ölü ve yaralıların bölgeden çıkarılması için ambulans ve sivil savunma ekiplerinin girişine izin vermediğini belirterek, "Bölgeye girmek isteyenlerin üzerine ateş açılıyor. Saldırıda yaralananların, müdahale edilemeden ölmelerinden endişe ediyoruz" dedi.


-F16 savaş uçaklarıyla saldırı

İsrail ordusuna ait F16 savaş uçaklarının Gazze kentinin doğu mahallelerine düzenlediği hava saldırılarında ise pek çok bina hasar gördü, bir kısmı kullanılmaz hale geldi.

Batı Şeria'da 12 Haziran'da kaybolan 3 Yahudi yerleşimcinin 18 gün sonra ölü bulunmasının ardından Filistinli genç Muhammed Ebu Hudayr, 2 Temmuz'da kaçırılmış ve yakılarak öldürülmüştü. İsrail, olayların ardından 7 Temmuz'da "Koruma Hattı" adı altında Gazze'ye havadan, 17 Temmuz Perşembe akşamı da karadan saldırıya geçmişti.