Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(15:25'te güncellendi)

Altın New York'ta, iyileşen ABD ekonomisine ilişkin görünüm ve güçlenen doların güvenli liman alımlarını azaltması sonucu düşüşünü üçüncü güne taşıdı ve son bir haftanın en düşük seviyesine indi.

ABD'de Standard & Poor’s 500 (S&P 500) Endeksi dün, aralarında Facebook Inc.'nin de bulunduğu bazı şirketlerin beklenenden daha iyi kar açıklamasının desteği ile rekor seviyeye yükseldi. ABD doları 10 önemli para biriminden oluşan sepet karşısında beş haftanın en yüksek seviyesine çıkmasının ardından yatay seyretti. Metal geçen yıl, Fed'in varlık alımlarını azaltacağı beklentileri ile yüzde 28 değer kaybetti.

Ukrayna ve Orta Doğu'daki çatışmalar, altının bu yıl yüzde 8 sıçrama yapmasına yardımcı oldu. Ukrayna hükümeti, Rusya yanlısı ayrılıkçıların iki Ukrayna savaş uçağını, 17 Temmuz'da Malezya yolcu uçağının düşürüldüğü aynı bölgede düşürdüğünü açıkladı. Avrupa Komisyonu, Rusya'ya yönelik yaptırımları artıran bir öneri hazırladı. Hamas, Gazze'ye ambargo kaldırılana kadar savaşmaya devam edeceğini açıkladı ve İsrail de askeri harekatı durdurma gibi bir planı olmadığını duyurdu.

Hindistan, Mumbai merkezli AnandRathi Commodities Ltd.'nin analisti Abhishek Chinchalkar, bugünkü raporunda, "ABD ekonomisinin sağlığına ilişkin iyimserlik ve güçlü dolar, güveni liman alımları için iştahı azalttı" dedi ve "Jeopolitik tansiyonda ani bir artış olmazsa, risk iştahı olumlu devam edebilir. Bu da nihayetinde altını baskı altında tutar" şeklinde görüş bildirdi.

Aralık vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 0.5 düşerek, New York saati ile 08:01'de, ons başına 1,299.60 dolara indi. Kontrat 1,297 dolar ile 16 Temmuz'dan bu yana en düşük seviyesini gördü. Spot altın yüzde 0.5 kayıpla 1,297.74 seviyesine geriledi.

İşlem Hacmi

Vadeli kontratlarda işlem hacmi, Bloomberg'in derlediği verilere göre, bu rapor yazıldığı sırada, son 100 günün ortalamasının yüzde 14 üzerindeydi. Bugünkü düşüş, fiyatların 100 günlük hareketli ortalama seviyesinin altına düşmesine ve 50 günlük ortalamaya yaklaşmasına neden oldu.

Goldman Sachs Group Inc. analistleri, dünkü raporlarında, altının, ABD ekonomisindeki toparlanmanın hız kazanması ile birlikte, 2014 yılının sonunda 1,050 dolara düşeceği yolundaki tahminlerini yineledi. Öte yandan, Banka, uzun vadeli tahminini, marjinal maliyet destek seviyesi ile uyumlu olması için, 2014 yılı dolar bazında yüzde 13 artırarak 1,200 dolara çıkardı.

Dün açıklanan veriler, geçen yıl Hindistan'ı geçerek dünyanın bir numaralı altın kullanıcısı haline gelen Çin'de altın tüketiminin 2014 yılının ilk yarısında yüzde 19 düştüğünü gösterdi. Commerzbank AG'ye göre, metal, ithalat kısıtlamalarının sürecek olmasından dolayı, Hindistan talebinden muhtemelen fazla destek alamayacak.

Eylül vadeli gümüş yüzde 0.5 düşerek ons başına 20.89 dolara indi. Ekim vadeli platin yüzde 0.6 kayıpla ons başına 1,478.30 dolara inerken, Eylül vadeli palladyum yüzde 0.1 kayıpla ons başına 873.10 dolara geldi. Metal 17 Temmuz'da 890 dolar ile 13 yılın zirvesini gördü.

Platin ve palladyum destekli exchange traded fonlarındaki (ETF) varlıklar, Bloomberg'in derlediği verilere göre, rekor seviyeler yakınında.

(15:25'te güncellendi)