Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bakır fiyatları, beklentinin üzerinde gelen Çin imalat verisinin dünyanın en büyük endüstriyel metal tüketicisindeki talep olasılığını artırması ile yükselişi dördüncü güne taşıdı.

3 ay vadeli bakır kontratı Londra Metal Borsası'nda (LME) yüzde 1.5 kadar yükselişle 2 Temmuz'dan bu yana en yüksek seviye olan ton başına 7,151 doları görürken, Hong Kong saati ile 15:14'te 7,136 dolar oldu. Bu çıkışla beraber bu yılki kayıp yüzde 3'e geriledi. Bakır, LME'deki 6 ana metalin arasındaki en kötü performansı gösteriyor.

Çin'de HSBC Holdings ve Markit Economics'in öncü satın alma yöneticileri endeksi (PMI) 18 ayın en yükseği olan 52 seviyesindeydi. Bloomberg News anketine katılan analistlerin tahmin medyanı 51 olurken, Mayıs'ta 50.7 olmuştu. 50'nin üzerindeki rakamlar büyümeye işaret ediyor. Fabrika üretimi, Çin'de bölgelerin çoğunluğunun hızlanan bir büyümeye imza atmaları ile artmaya devam etti.

Tokyo'daki Fujitomi analisti Kazuhiko Saito ''Çin imalat verisi bakırdaki fiyat artışını tetikledi. Çin ekonomisinin aşamalı olarak büyüdüğü anlaşılıyor. Bu da endüstriyel metal talebindeki görünümü destekliyor'' dedi.

LME'de takip edilen stoklar bugün de gerileyerek 156.300 ton oldu.

Freeport-McMoRan CEO'su Richard Adkerson ''Çin'de sağlam bir talep var. Çin sene başındaki sorunları çözerek piyasa için kilit rolünü sürdürdü'' yorumlarını yaptı.

Eylül vadeli bakır kontratları, New York'ta yüzde 1 değer kazanarak pound başına 3.2425 doları gördü. Şanghay'da ise Eylül vadeli bakır kontratları yüzde 1.3 kazançla ton başına 50,650 yuandan (8,178 dolar) kapandı.

Çinko Londra'da yüzde 0.7 artışla 2,382.50 doları görerek, Ağustos 2011'den beri en yüksek seviyeye çıkmasının ardından, 2,374.25 dolardan işlem gördü. Çinko bu yıl yüzde 16'lık çıkışla 6 metal arasında en çok yükselen oldu.

LME'de aluminyum, kurşun ve nikel artarken, kalay yatay seyretti.