Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin'in Hong Kong’dan yapılan altın ithalatı, perakendecilerden gelen talebin zayıflaması ve Qingdao‘daki anlaşmalarda finansman olarak kullanılan emtiaya yönelik incelemenin derinleşmesi ile Haziran ayında düşüşü 4. aya taşıdı.

Bloomberg’in Hong Kong Sayım ve İstatistik Kurumu verilerinden derlediği bilgilere göre, net ithalat, geçtiğimiz yıldaki 100.9 tona ve Mayıs ayındaki 52.3 tona kıyasla 36.4 metrik ton seviyesinde. İstatistik Kurumu verilerine göre, Çin’den Hong Kong’a yapılan ihracat, Mayıs ayındaki 14.9 tondan Haziran ayında yüzde 19.7 tona yükseldi. Çin ise böyle bir veri yayınlamadı.

Çin’den gelen talebin zayıflaması, geçtiğimiz yılın en büyük altın tüketicisi olan Hindistan’ı geride bırakarak, bu yıl yüzde 8 artış gösteren altın fiyatlarına yansıyabilir. Dünyanın en büyük kote kuyumcusu Chow Tai Fook Jewellery Group Ltd.’deki perakende satışlar, 3 ay süresince ve Haziran itibarıyla, Çin’de yüzde 24 düşüş gösterdi.

Capital Futures Co. analistlerinden Lui Xu’nun yaptığı açıklamaya göre, emtianın finansman olarak kullanıldığı anlaşmalara yönelik Çin’in doğusunda bulunan Qingdao’daki kredi dolandırıcılığı soruşturmasını takiben, talepte azalma görüldü. Lui, “İthalatta üst üst 4 ay düşüş görülmesi, perakende seviyesindeki tüketiciler ve şirketlerde altının finansman olarak kullanılmasına yönelik iştahın zayıfladığına işaret ediyor” dedi.

Bankalar, Qingdao limanındaki metallerle bağlantılı borçlanmayı, yatırımcıların altından bakıra emtiayı kaynak sağlamak için kullandığı Çin’de risklerin yayıldığı endişesi ile incelemeye aldı.

Çin Altın Birliği’nin yaptığı açıklamada, “Çin’de altın talebi, yatırımcıların satın alımı düşürmesinin ardından mücevherat için talebin azalması ile bu yılın ilk altı ayında yüzde 19 geriledi” ifadeleri kullanıldı.