Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, havalimanları, araç muayene istasyonları ve tapu müdürlükleri gibi bir çok yere kiosk tarzında ödeme terminalleri kuracaklarını belirterek, bu sayede vatandaşların başka bir yere gitmeden vergi ve cezalarını ödeyebileceklerini bildirdi. Şimşek, "Bu sayede 'vergini öde, öyle gel' dönemi sona erecek" dedi.

Gelişen teknoloji ile birlikte ortaya çıkan kolaylıkları faaliyet alanlarına yansıtan Maliye, yeni bir uygulama için de kolları sıvadı. Bakanlık, "Ödeme Terminali Projesi" için çalışmalarına başladı.

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Şimşek, havalimanları, araç muayene istasyonları, tapu müdürlükleri, ticaret ve sanayi odalarında işi olanların, buralardaki işlemlerinden önce varsa vergi borçları ve cezalarını ödemiş olmaları gerektiğini söyledi.

Yurt dışına seyehat edeceklerin veya ev alacakların ise öncelikle ilgili harçları ödemelerinin zorunlu olduğunu anlatan Şimşek, söz konusu ödeme işlemi için yeni bir kolaylık getireceklerini ifade etti. Bu işlemlerin çoğu zaman vatandaşları büyük sıkıntıya soktuğuna işaret eden Şimşek, şunları kaydetti:

"Örneğin, bir vatandaşımız aracını muayene ettirmek için ilgili istasyona gidiyor. Orada önce bir sıra alıyor ve belki uzun da bir süre bekliyor. Tam sıra kendine geldiğinde, oradaki memur vatandaşımıza vergi borcu veya cezası olduğunu söylüyor. Bu istasyonlarda da bir ödeme noktası olmadığı için vatandaşımız oradan çıkıyor veya bir banka ya da bir vergi dairesi bulup borcunu yatırma telaşı içine düşüyor. Sonra tekrar istasyona gelip, tekrar sıra bekliyor. İşte vatandaşlarımızı şimdi bu sıkıntıdan kurtaracağız. Havalimanları, araç muayene istasyonları, tapu müdürlükleri ve ticaret, sanayi odaları gibi bir çok yere kiosk tarzında ödeme terminalleri kuracağız. Terminaller aracılığıyla vatandaşlarımız söz konusu alanlardan başka bir yere gitmeden vergi ve cezalarını ödeyebilecek. Bu sayede 'vergini öde, öyle gel' dönemi sona erecek, zaman kayıpları da ortadan kalkacak."

Hayata geçirecekleri yeni projeyle önemli bir sıkıntıya son vermiş olacaklarına dikkati çeken Şimşek, Bakanlık olarak bu konudaki araştırmalarının devam ettiğini bildirdi.

- Etkin, hızlı ve verimli hizmet

Teknolojiyi, her alanında kullanmak ve bu sayede daha etkin, daha hızlı ve daha verimli hizmet vermek istediklerini anlatan Şimşek, sözlerini şöyle tamamladı:

"İşte bu düşünceyle Gelir İdaresi Başkanlığı nezdinde, ödeme kanallarının çeşitlendirilmesine yönelik yapılan çalışmalardan biri de Ödeme Terminali Projesidir. Bu proje ile ihtiyaç duyulan mekanlara koyacağımız kiosk tarzında cihazlar üzerinden Gelir İdaresi Başkanlığı İnternet Vergi Dairesi'ne erişilmesi sağlanacak ve borç sorgusu ve bu sorgu sonrasında borç bulunması ve bu borcun ödenmek istenmesi halinde de cihaz üzerindeki Sanal POS'la ödeme yapılabilmesi mümkün olacak. Vatandaşlarımızın işlerini kolaylaştırmak için bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da çalışmalarımız tüm hızıyla devam edecek."

AA