Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Nisan-Haziran döneminde 185 anonim, 1.005 limited şirket olmak üzere toplam 1.190 yabancı sermayeli şirket kurulduğunu bildirdi.

Bakan Yazıcı, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'nin güçlü ve istikrarlı ekonomik yapısıyla yabancı yatırımcıların ilgisini çekmeye devam ettiğini ifade etti. Yılın ikinci çeyreğinde 185 anonim şirket ile 1.005 limited şirket olmak üzere toplam 1.190 yabancı sermayeli şirket kurulduğunu belirten Yazıcı, bu şirketlerin toplam yabancı sermaye miktarının ilk üç aylık döneme göre yaklaşık iki kat artarak 513 milyon liranın üzerinde gerçekleştiğini kaydetti.

Söz konusu dönemdeki yabancı sermayeli anonim şirketlerin 46 farklı ülkeden girişimcilerce kurulduğunu ifade eden Yazıcı, şu bilgileri verdi:

"Burada, yurt dışında yaşayan vatandaşlarımız en başta geliyor. Onları sırasıyla, Almanya ile İngiltere vatandaşları izliyor. Bu şirketlere konulan sermayenin yapısına baktığımızda ise yabancı sermaye miktarının 322 milyon liranın üzerinde olduğunu görüyoruz. Bu miktar, ilk üç aylık dönemdeki yabancı sermaye miktarının neredeyse 5 katı. En fazla yabancı sermaye ise Çin Halk Cumhuriyeti vatandaşları tarafından geldi."

İkinci üç aylık dönemde kurulan yabancı sermayeli şirketlerin büyük çoğunluğunun limited şirketlerden oluştuğunu ifade eden Yazıcı, şunları kaydetti:

"Yine bu dönemde, 80 farklı ülkeden girişimcilerce 1.005 yabancı sermayeli limited şirket kurulduğunu görüyoruz. Bu da yabancı yatırımcıların çoğunlukla bu şirket türünü tercih ettiğini ortaya koyuyor. Bu şirketlerin yüzde 28'i Suriye vatandaşlarının ortaklığında kurulmuş. İkinci sırada yine yurt dışında yaşayan vatandaşlarımız var. Onları, Irak ve Alman vatandaşları izliyor. Bu limited şirketlerdeki yabancı sermaye yaklaşık 191 milyon lira. Söz konusu miktarın önemli bir bölümü Çin Halk Cumhuriyeti vatandaşları tarafından getirilmiş. Japonya, Birleşik Arap Emirlikleri ve Katar gibi ülkelerden de ciddi oranda sermaye girişleri mevcut."