Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Uzmanlar Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu'nun (PPK) Ağustos ayı toplantısından politika faizi indirimi kararı çıkmamasını değerlendirdi.

TCMB politika faizini yüzde 8.25 olarak korurken, marjinal fonlama faizi ise yüzde 12'den yüzde 11.25'e, açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla tanınan borçlanma imkanı faiz oranını ise yüzde 11.5'ten yüzde 10.75'e düşürdü. Borçlanma faiz oranı ise değiştirilmeyerek yüzde 7.5'te kaldı.

Bloomberg HT'nin PPK özel yayınına katılan Anadolu Bank Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Recep Atakan, "Marjinal fonlamanın yüzde 12'den düşürülmesini önceki aylarda bekliyorduk. Yüzde 11.25 bence yeterince yüksek bir oran. Politika faizini düşürmemesini ise piyasa gözüyle daha güven verici olarak görüyorum" dedi.

Garanti Yatırım tarafından karar sonrası yayımlanan raporda, "Enflasyon ve TL açısından pozitif bir karar olduğunu düşünüyoruz. TCMB'nin faiz indirimine bir süre ara verdikten sonra enflasyon düşmeye başladığında tekrar devam etmesini bekliyoruz. Dolayısıyla yılın son çeyreğinde yeniden faiz indirimlerinin devamı olası. Yıl sonuna kadar 50 baz puanlık bir indirim ile yüzde 7.75 seviyeleri beklentisindeyiz. İlerleyen dönemde yüksek enflasyon ve yavaşlayan büyüme çerçevesinde ise faiz indiriminden ziyade munzam tarafında indirime gidilen bir politika görünümü ile karşılaşma ihtimalimiz var. Faizin 2015 yılı ilk yarısında yüzde 7'ye düşeceği yönündeki beklentimizi de koruyoruz" denildi.

Bloomberg HT ekranlarında yayınlanan Akıllı Para programına konuk olan Tekstilbank Ekonomisti Ayşegül Aykol Kocabaş ise, "Kararın rahatsız edici bir durumu yok ancak bundan sonra TCMB'nin nasıl bir yön izleyeceği de önemli. Merkez bence biraz kuru da gözlemliyor, o konuda çok haksız olmayabilir sadece biraz önden hareket etmiş oluyor. Kurda bir oynama olursa bu enflasyona yansıyacaktır. TCMB bence bu kararlar birlikte bir bekleme sürecine geçti" yorumunu yaptı.

BIST 100 saat 15:50 itibarıyla yüzde 0.52 düşüşle 80,337.56 puanda. Dolar/TL bugün faizin değiştirilmemesi kararı sonrasında 2.16'nın aşağısına gerilerken, yüzde 0.4 düşüş ile 2.1558'den alıcı buluyor. Euro/TL ise aynı dakikalarda yüzde 0.45 düşüşle 2.8422'de.