Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Ukrayna'da Rusya yanlısı isyancıların orduya karşı saldırılarını artırmaları sonucu gerilim tırmanıyor. Saldırıları 'Rus işgali' diye niteleyen Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, gelişmeler üzerine güvenlik konseyini acil toplantıya çağırdı. Ukrayna'da artan gerilime Fransa ve Almanya yeni yaptırım tehdidi ile karşılık verdi.

Ukrayna kriziyle ilgili açıklama yapan NATO, Rusya ordusunun Ukrayna sınırları içerisindeki isyancıların saldırılarının idaresini üstlendiğini tespit ettiklerini belirtti. NATO'nun uydu fotoğrafları sayesinde edindiği bilgilere göre, bini aşkın Rusya askeri, Ukrayna sınırları içerisindeki operasyonda isyancılara hem mühimmat desteği sağladı hem de askeri destek verdi.

Fransa Devlet Başkanı François Hollande " Rusya kurallara uymadığı takdirde 21. yüzyılın kabul gören bir gücü olmayı hedefleyemez" diye konuşurken, Almanya Başbakanı Merkel " bundan sonra yaptırımlarımızın siyasi yönünü öne çıkartmamız gerekebilir" şeklinde konuştu. Öte yandan İtalya Başbakanı Matteo Renzi ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında bir telefon görüşmesi gerçekleştiği bildirildi. Putin'in ofisinden yapılan açıklamaya göre, görüşmede Ukrayna'da akan kanın durması gerektiğinin altı çizildi.

ABD Dışişleri Sözcüsü Jen Psaki ise Ukrayna'dan gelen yoğun çatışma haberleri ile ilgili " bu saldırılar Donetsk ve Luhansk'ta Rusya tarafından yönetilen bir karşı saldırıya işaret ediyor" dedi.