Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Ukrayna'nın doğusundan gelen en son çatışma haberleri üzerine acil toplantı gerçekleştirdi.

BM Siyasi İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Jeffrey Feltman, Ağustos ayı dönem Başkanı İngiltere'nin BM Daimi Temsilcisi Mark L. Grant başkanlığında toplanan BMGK üyelerine, Ukrayna'daki en son gelişmeler hakkında brifing verdi.

''İşgal BM şartına aykırı''

İngiltere'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Grant, toplantıda yaptığı konuşmada, Rus askerinin son 72 saattir Ukrayna'nın doğusunu işgal ettiğini belirterek, Ukrayna'nın doğusundaki Rus birimlerinin, zırhlı araçlar, topçu birlikleri ve hava savunma sistemleri ile donatılmış bin Rus askerinden oluştuğunu ifade etti.

İşgalin, BM şartına aykırı olduğunu dile getiren Büyükelçi Grant, Rusya'nın işgali yalanlamasının ancak krizin başlamasından beri Ukrayna'ya karşı dürüst olmayan yaklaşımına sığabileceğini bildirdi.

Grant ayrıca, NATO'nun 21 ve 24 Ağustos'ta çekilen ve Ukrayna'nın Luhansk ili Krasnodon çevresinde kendinden tahrikli Rus birimlerinin olduğu bir uydu görüntüsünü bugün yayımladığını bildirdi.

Pazartesi 10 Rus askerinin Ukrayna toprağının 20 kilometre içinde, Dzerkalne köyü yakınlarında yakalandığını anlatan Grant, ''Ukrayna toprakları içinde yakalanan Rus askerlerinin sayısı ve Rus kayıplarının artması Rusya'yı, Ukrayna'yı işgal etmediği konusunda yalanladı'' diye konuştu.

''Rusya dinlemiyor''

ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Samantha Power ise Ukrayna kriziyle ilgili yapılan en son toplantının BMGK'daki 24. oturum olduğunu hatırlatarak, Rusya'ya seslenerek, ''Çatışmayı durdur. Fakat Rusya dinlemiyor'' ifadesini kullandı.

Büyükelçi Power, şunları kaydetti:

''Rusya'nın Kırım'ı işgal ettiğinde uluslararası hukuku ihlal ettiğini defalarca söylemiştik. Bunu 11 ülkeden masum erkek, kadın, çocuk ve bebeklerin hayatına mal olan Malezya Havayollarına ait uçağın düşürülmesinde de söyledik. Ve bunu, Rus askerleri, tankları, hava savunma ve top desteğinin ayrılıkçıların yanında savaştığı ve Rusya'nın körüklemesi ve desteğiyle yeni bir cephe açtıkları bugün de söylüyoruz.''

Rusya'nın Ukrayna hava sahasını düzenli olarak ihlal ettiğini belirten Büyükelçi Power, ''Ciddi müzakerelere ihtiyaç var fakat Rusya'nın yalana son vermesi ve çatışmayı körüklemeyi bırakması gerekiyor'' dedi.

BMGK toplantısında, ABD ve İngiltere'nin dışındaki Konsey üyesi diğer ülkeler de derhal Ukrayna'dan çekilme çağrısında bulundukları Rusya'yı benzer ifadelerle kınadı.

Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Vitaly Churkin ise toplantıda, Ukrayna'nın ayrılıkçıları sınır dışı etmesiyle ilgili olarak, ''Bunun ne tür bir sonuca neden olabileceğini anlamadınız mı? Biz bölgemizi biliyoruz. Biz bağlarımızın ne kadar yakın olduğunu biliyoruz. Bu, olayların tırmanacağına dair bariz bir adımdı'' yorumunda bulundu.