Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

- Piyasalar ‘Ukrayna’ ile yön buluyor

Standard&Poor's 500 Endeksi'ndeki yükseliş ile birlikte Şubat'tan bu yana en önemli ralliye yaklaşılması,ABD ekonomisi ile ilgili olumlu bir hava yaratırken, metal ve petrol fiyatları emtiayı yukarı taşıdı. Ruble, Rusya-Ukrayna krizinin derinleşmesi ile tüm zamanların en düşüğüne geriledi.

Standard & Poor’s 500 Endeksi New York saati ile 13:54'te yüzde 0.2 yükseleyerek 2,000.10 oldu. Endeks bu ay genelinde yüzde 3.6'lık bir yükselişe hazırlanıyor. Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.3 çıkış sağlarken, 10 yıllık ABD Hazine tahvili faizleri bu ay 23 baz puan geriledi. Euro 10 yılı aşkın bir sürenin en uzun kayıp dönemine yaklaşıyor. Ruble 2. aylık gerilemesini sürdürürken, MSCI Asya Pasifik Endeksi 2005 sonrasındaki en uzun aylık kazanç dönemine yaklaşıyor.

- ABD hisseleri Şubat'ın ardından en iyi aya hazırlanıyor

ABD hisseleri, merkez bankalarının küresel ölçekte büyümeyi destekleyecekleri söylentileri ile, Şubat'tan bu yana en yüksek aylık kazanca yaklaşıyor. Gösterge endeksler bugün yatay seyrediyor.

Standard & Poor's 500 Endeksi Ağustos'ta yüzde 3.6 yükselirken, 2000'den beri en iyi Ağustos performansına yakın. Endeks yüzde 0.2'den az bir yükselişe New York saati ile 13:37'de 2,000.26 puandaydı. İşlem hacmi 30 gün ortalamasının yüzde 39 aşağısında seyrediyor.

- Avrupa hisseleri Mayıs'tan bu yana ilk kez aylık kazanca imza attı

Avrupa hisseleri, ilaç üreticilerindeki rallinin Tesco Plc hisselerindeki düşüşü dengelemesi ile yükselerek, Mayıs ayından bu yana ilk aylık kazancını kaydetti.

AstraZeneca Plc, UBS AG'nin şirketin kalın bağırsak kanseri ilacında bir sonraki test aşamasına geçtiğini söylemesi ile yüzde 2 yükselerek sağlık hizmeti şirketlerindeki artışa öncülük etti. Tesco Plc ise yıllık kar tahminini düşürmesi ile yüzde 6.6 kayıp yaşadı.

Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.3 yükselerek günü 342 puandan kapattı. Endeks erken saatlerde yüzde 0.4'e varan kazanç yaşadı. Endeks dün, Rus birliklerinin Ukrayna'ya girdiğine yönelik kanıtların artması ile yüzde 0.7 gerilemişti.

- Euro Bölgesi enflasyonu yavaşladı

Euro Bölgesi enflasyonunun Ağustos ayında yavaşlaması ve işsizlik oranının rekora yakın seviyesini koruması Avrupa Merkez (AMB) üzerindeki parasal genişleme baskısını artırdı.

Avrupa Birliği İstatistik Kurumu’nun Lüksemburg’ta yaptığı açıklama göre tüketici fiyatları, Temmuz ayındaki 0.4’lük yükselişin ardından bir önceki yıla göre Ağustos ayında yüzde 0.3 artış kaydetti. Bölge enflasyonun Ağustos ayı artışı Ekim 2009’dan bu yana en zayıf oranda ve Bloomberg News anketine katılan ekonomist beklentilerini karşılar nitelikte. Eurostat verilerine göre Euro Bölgesi işsizlik oranı Temmuz ayında yüzde 11.5 ile bir değişiklik göstermedi.

- ABD'de Tüketici Güveni beklentinin üstünde

ABD'de tüketici güveni Ağustos ayında beklentinin üstüne çıkarak, ekonominin toparlandığına dair ümitleri artırdı.

Thomson Reuters/University of Michigan tüketici güven endeksi Temmuz'daki 81.8'den Ağustos'ta 82.5'e çıktı. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tahmin medyanı daha önceki 79.2'nin ardından 80 olarak gerçekleşmişti.

- ABD'de Chicago PMI beklenenden hızlı arttı

ABD'de Chicago bölgesinde imalat sanayi, siparişlerdeki artış ile Ağustos'ta artış gösterdi ve imalat sanayinin ekonomiye ivme kazandırmaya devam edeceği sinyalini verdi.

Institute for Supply Management-Chicago Inc.'in iş dünyası endeksi, Ağustos'ta 64.3'e yükselirken Temmuz'da 52.5 seviyesindeydi. Bloomberg anketine katılan 44 ekonomistin tahmin medyanı endeksin 56.5 seviyesine yükseleceği şeklindeydi. 50'nin üzerindeki değerler sektörde büyüme sinyali veriyor.

- BIST 100 haftayı düşüşle tamamladı

Borsa İstanbul 100 (BIST 100) endeksi, haftayı dünkü kapanışa göre 524,77 puanlık düşüşle 80.312,94 puandan tamamladı.

Borsa İstanbul'da işlem gören hisse senetleri ortalama yüzde 0,65 değer kaybederken, toplam işlem hacmi 2,9 milyar lira oldu. Gün sonunda bankacılık endeksi yüzde 1,53, holding endeksi yüzde 0,34 düşüş kaydederken, günün en fazla kazandıran sektör endeksi ise yüzde 1,22 ile sigorta oldu.

Güne yükselişle başlayan BIST 100 endeksi ilk seansta 81.611,46 puana kadar yükselse de Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun yeni kabineyi açıklamasının ardından, beklentilerin gerçekleşmesi nedeniyle özellikle banka hisselerinde etkili olan satışlarla 80.298,47 puana kadar geriledi.