Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İsviçre Merkez Bankası (SNB) deflasyon riskine karşı frankı korumak adına yeni tedbirler alınabileceği uyarısında bulundu.

SNB frankın tavanını 1.20 euroda ve faiz oranı hedefini yüzde 0 ila 0.25 bandında sabit tutarak, ekonomistleri yanıltmamış oldu. SNB yetkilileri önümüzdeki 2 yıl için enflasyon tahminlerini artırırken, deflasyon riskinin de arttığını vurguladı.

Merkez Bankası Başkanı Thomas Jordan SRF radyosuna verdiği röportajda " Tavanı kararlılıkla uygulayacağız. Gerektiğinde daha ileri adımlar atmaya hazır olduğumuzun bilinmesi gerekiyor" dedi. SNB'nin bankalardan fazla rezervleri için ceza alacağı söylentileri frankın 21 ayın en yüksek seviyesine çıkmasının ardından artmıştı. Kurun değer kazanmasına da Avrupa Merkez Bankası'nın attığı adımların neden olduğu söyleniyor.SNB yetkilileri kuru korumak için negatif faiz oranları da dahil birçok önlemin gündemlerinde olduğunu defalarca dile getirmişti.

Frankfurt'ta bulunan Natixis'in ekonomisti Johannes Gareis konuya ilişkin " Bu açıklamanın tonu biraz daha sert. SNB şu an için müdahele etme gereği duymuyor ancak ileri adımların da masa olduğunun altını çiziyor" yorumlarını yaptı.