Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Türkiye, kuzeyindeki Rusya-Ukrayna krizi, güneyindeki gerek Irak, gerekse Suriye'deki bütün olumsuzluklara rağmen ekonomisini ve ticaretini gelişme seviyesinde tutabilme başarısını göstermiştir" dedi.

Bakan Zeybekci, AK Parti Denizli İl Başkanlığı'nın "İl Danışma Meclisi Toplantısı"na katıldı. Zeybekci, toplantı öncesinde gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Irak ve Suriye'ye yapılan ihracatla ilgili bir soruya Zeybekci, 10 Haziran-10 Temmuz tarihleri arasında Irak'a yapılan ihracat rakamlarına bakıldığında 2013 yılı aynı dönemine göre yüzde 35, temmuz ayında ise yüzde 46'ya yaklaşan bir olumsuzluğun ardından sonraki aylarda bir rahatlanmanın yaşandığını belirtti.

Türkiye'nin, Irak'a olan ihracatının yüzde 30'unu ülkenin kuzey bölgesine, yüzde 70'inin de güney bölgesine yapıldığını ifade eden Zeybekci, şunları söyledi:

"Nakliye ile ilgili sıkıntıların bazılarını Kuzey Irak'ta, Süleymaniye ve Erbil'den sonra İran'a girilerek bay-pass yapıp o sorunlu bölgeyi İran'la yaptığımız işbirliğiyle Bağdat üzerine ulaşmaya çalıştık. Kuzey Irak bölgesine araçlarımız ve ihraç ürünlerimiz rahat bir şekilde o bölgeye gitmeye başladı. En son geldiğimiz noktada yüzde 20'lerin altına inen bir daralma, yani toparlanma var. Şu anda, yüzde 26 oranında kötüden iyileşme var. Dolayısıyla orada yaşanılacak olumsuzluklar artık Türkiye için ekonomik anlamda, daha fazla negatif anlamda bir şey olmayacaktır. Türkiye, kuzeyindeki Rusya-Ukrayna krizi, güneyindeki gerek Irak, gerekse Suriye'deki bütün bu olumsuzluklara rağmen ekonomisini ve ticaretini gelişme seviyesinde tutabilme başarısını göstermiştir."

Bakan Zeybekci, ihracatın, bütün olumsuzlara rağmen ilk 8 ayı yüzde 6,2 artışla kapattığını kaydetti. Bu artışın olabilecek tüm olumsuzluklara rağmen gerçekleştiğini ifade eden Zeybekci, "Bundan sonra artık, rakamları artı olarak göreceğiz. Mesela bugün itibariyle Irak'taki icraatımızda çok hızlı bir iyileşme ve toparlanma var. Suriye'ye baktığımız zaman geçen seneye oranla yüzde 100'ün üzerinde bir artış var. Türkiye'nin ihracatı, eylül ayının ilk 20 günlük kısmına baktığımız zaman yüzde 11-12 civarında artıda. Önümüzdeki günler güzel olacak, ekonomimiz anlamında da güzel olacak. Oradaki karışıklık anlamında yapılabilecek en kötü şeyler yapıldı artık bundan sonra her şeyin iyi olacağına inanıyoruz" dedi.

Bir gazetecinin, "Hükümetin Bank Asya'yı bitirme planı var mı? sorusuna Bakan Zeybekci , "Bugünkü gündemimizde böyle bir şey yok" diye cevapladı.

Bakan Nihat Zeybekci, açıklamalarının ardından partisinin İl Danışma Meclisi'ne katıldı.

AA