Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin’in Maliye Bakanı Lou Jiwei, son zamanlarda ekonomik verilerin zayıf gelmesi ile ekonomistlerin büyüme beklentilerini düşürmesinin ardından yaptığı açıklamada, ekonomik verilere dayanarak Çin’in ekonomik politikasını değiştirmeyeceğini ancak Asya’nın en büyük ekonomisinde büyümenin aşağı yönlü baskı altında olduğunu ifade etti.

Lou, “Herhangi bir ekonomik gösterge dayanarak önemli politika değişikliklerine gidilmeyecek” dedi.

Ekonomistler, geçtiğimiz hafta açıklanan verinin Çin’de sanayi üretiminin Ağustos ayında 6 yıla yakın bir sürenin en zayıf seviyesinde büyüdüğünü göstermesinin ardından büyüme tahminlerini düşürdü. Ekonomideki geniş ölçekli kredilerin göstergesi olan Çin’in sosyal finansman toplamı ise geçtiğimiz ay kredi seviyelerinin ortalamanın çok altında olduğu sinyali vererek 6 yıla yakın bir sürenin en düşük büyümesini kaydetti.

Lou, Çin’in altyapı yatırımlarını artırmak için yapılan hükümet harcamalarına bel bağlayamayacağını dile getirdi.

Lou, uluslararası ekonomik krizle başa çıkmak amacıyla benimsenen teşvik önlemlerin Çin’in ekonomik büyümesini desteklediğini ancak aynı zamanda atıl kapasite, çevre kirliliği ve yerel hükümetlerin borçlarında büyüme ile birlikte başka sorunları beraberinde getirdiğini söyledi.