Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(21:30'da güncellendi)

ABD hisseleri, küçük 2. el konut satışlarının beklenmedik şekilde gerilemesi sonucu ölçekli hisseler başta olmak üzere gerilerken, emtia fiyatları Çin maliye bakanının teşvik söylentilerini sonlandırması ile, 5 yılın en düşüğüne indi. Tahviller de yükseldi. Standard & Poor's 500 Endeksi New York saati ile 12:55'te yüzde 0.7 geriledi. MSCI Dünya Endeksi yüzde 0.8 düşerken, MSCI Gelişen Ülke Endeksi yüzde 1.5 gerileyerek Haziran'dan bu yana en düşük seviyeye geldi. Küçük ölçekli hisselerin bulunduğu Russell 2000 Endeksi yüzde 1.4 aşağı geldi. 10 yıllık ABD Hazine tahvili faizi 2 baz puan düşerek yüzde 2.56 oldu. Avustralya doları emtia üretici ülke para birimlerini yukarı taşıdı. Bakır fiyatları da yüzde 1.6 düştü.

ABD'de ikinci el konut satışları, yatırımcıların piyasadan geri adım atması ile Ağustos'ta beklenmedik şekilde geriledi. Bu düşüş son beş ayda ilk gerileme olarak kaydedildi. Satışlar yüzde 1.8 azalarak 5.05 yıllık hıza gerilerken, Temmuz ayı rakamları 5.14 milyon olarak revize edildi. Bloomberg anketine katılan 72 ekonomistin tahmin medyanı 5.2 milyon düzeyindeydi. Yatırımcılara satılan konut fiyatı son beş yıla yakın bir sürenin en düşüğüne geriledi.

Çin Maliye Bakanı Lou Jiwei, Asya'nın en büyük ekonomisinde büyümenin aşağı yönlü baskı ile karşı karşıya olduğunu söyledi ve tek tek ekonomik göstergelere tepki olarak politikada önemli değişiklikler olmayacağını tekrarladı. G-20 ülkelerinin maliye bakanları ve merkez bankası başkanları, önemli ekonomilerin düzensiz büyümeyi desteklemek için parasal teşviklere güvenmesi ile birlikte, düşük faiz oranlarının finans piyasası riskinde potansiyel bir artışa neden olabileceğini kaydetti. ABD'de bugün konut verileri açıklanacak.

Londra'da Royal London Asset Management Ltd. Avrupa hisse senetleri müdürü Andrea Williams, "Çin hükümeti, ekonomik patlamanın sona erdiğini kabullenmiş görünüyor," dedi ve "Ülke daha düşük büyüme rakamlarına yerleşiyor" şeklinde görüş bildirdi.

(21:30'da güncellendi)