Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Dünya Ekonomik Forumu'nun (WEF)  "Gelecekteki Bölgesel Kalkınma için Kaynakların Ortaya Çıkarılması" başlıklı özel toplantısını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan açtı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan İstanbul’da gerçekleştirilen Dünya Ekonomik Forumu’nda (WEF) yaptığı konuşmada, Türkiye'ye sığınan mültecilere şu ana kadar 4 buçuk milyar dolar harcandığını, Birleşmiş Milletler gibi kuruluşların ise bu konuya desteğinin sınırlı kaldığını söyledi.

Erdoğan, Kürt bölgelerine yönelik IŞİD saldırıları sonrasında Türkiye’ye gelen mültecilerin geri dönebilmeleri için Suriye içinde bir “güvenli bölge” oluşturulması gerektiğini söyledi.

“Uçuşun yasak olduğu güvenli bir bölge kesinlikle gerekli” diyen Erdoğan, Türkiye’nin IŞİD’e karşı mücadele eden ABD koalisyonunun dışında kalmayacağını ifade etti.

Kürt yetkilileri Suriye’de “tampon bölge” oluşturulmasının Kürt özerk bölgesinin gelişimini engelleyeceğini ileri sürüyor.

-Türkiye ekonomisi

Erdoğan, ekonomiye de değinerek, 2023 yılı milli gelir hedefinin 2 trilyon dolar, kişi başı gelirin ise 25 bin dolara ulaşmak olduğunu söyledi. Son olarak kredi derecelendirme kuruluşlarına da değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu kuruluşların adil karar vermeğini, bundan sonra, dürüst hareket eden kuruluşlarla çalışmak istediklerinin altını çizdi.

Dünya Ekonomik Forumu kurucusu Klaus Schwab ise yaptığı konuşmada, Türkiye'nin 2008'den bugüne gayri safi yurtiçi hasılasını %12 artırdığını, son 10 senede ise yabancı yatırımcıların Türkiye'ye daha fazla ilgi gösterdiğini söyledi.

Türkiye'de 3.kez düzenlenen toplantı, 70'i aşkın ülkeden, 500'ün üzerinde iş dünyası, hükümet, akademi ve sivil toplum liderini bir araya getiriyor.