Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Üçüncü çeyrekte gelişen piyasalarda en kötü kayıpları yaşayan ruble cinsinden tahvil sahipleri, ruble değer kaybederken sermaye kontrollerinin olası sonuçlarını değerlendiriyor.

Frankfurt'ta bulunan Deka Investment GmbH gelişen piyasalar sabit gelir biriminin başındaki Peter Schotmueller konuya ilişkin " Yerel para birimindeki yatırımlarınız için çok kötü sonuçları olur. Ruble tahvillerine sahip yabancı yatırımcı sayısı düştü. Sermaye akışına getirilecek kısıtlamalar yatırım riskini artıracaktır" yorumlarını yaptı.

Rusya son kısıtlamaları 1998 yılında, rubledeki düşüşün devlet tahvillerinde iflasa yol açtığı dönemde uygulamaya başladıktan sonra 8 yıl önce bıraktı. Yeni kısıtlamalar, ABD ve Avrupa Birliği'nin Ukrayna krizi nedeniyle uyguladığı yaptırımların küresel piyasalara erişimi kıstladığı bir dönemde, Moskova'yı finans merkezine çevirmek isteyen Vladimir Putin'in çabalarına sekte vurabilir.

Konuya ilişkin kesin bilgiye sahip olan iki resmi yetkilinin Rusya Merkez Bankası'nın sermaye kontrollerini değerlendirdiği haberlerinin çıkması, 10 yıl vadeli Rusya tahvil faizi 1 haftanın en yükseğine çıkarırken, ruble de tüm zamanların en düşük seviyesine geriledi. Merkez Bankası'nın haberi yalanlamasının arından ruble kaybının büyük bir kısmını sildi.