Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Türk Telekom, 2014 yılının üçüncü çeyreğinde 319 milyon lira konsolide net kar elde etti.

Türk Telekomünikasyon AŞ'nin, Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda (KAP) yayımlanan 2014 yılı üçüncü çeyrek finansal ve operasyonel sonuçlarına göre, Grubun gelirleri yıllık yüzde 4,4 artışla 3,5 milyar liranın üzerine çıktı.

Bu dönemde, konsolide bazda Faiz Amortisman Vergi Öncesi Kar (FAVÖK) yıllık yüzde 4,4 yükselişle 1,4 milyar liraya ulaşırken, FAVÖK marjı yüzde 39 düzeyinde kaydedildi. Konsolide net kar ise 319 milyon lira oldu.

Bu yılın 3. çeyreğinde 447 bin net abone artışıyla mobil abone kazanımındaki ivme devam ederken, son 1 yılda kazanılan net abone sayısı 2,1 milyonu aştı. Faturalı abone oranı yüzde 47'ye yükselirken, mobil abone tabanındaki sağlıklı denge sürdürüldü.

Aynı dönemde genişbant geliri, hızlanan 87 bin net abone artışıyla yıllık yüzde 10 düzeyinde yükseldi. Net kar ise kur değişimlerinin etkisiyle 319 milyon liraya çıktı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Türk Telekom Üst Yöneticisi (CEO) Rami Aslan, grubun gelir büyümesinde ana itici gücün mobil ve onu izleyen sabit genişbant olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Mobil gelirlerimiz yıllık yüzde 18 artışla yüksek büyümesini sürdürdü. Müşteri kazanımı 3. çeyrekte de güçlü bir şekilde devam etti ve mobil abone sayısı yıldan yıla yüzde 15'lik artışla 16,2 milyona ulaştı. Geride bıraktığımız 12 ayda ölçek yaratma stratejimizi başarılı bir şekilde uygularken, karlılığımızı da koruduk. Bu dönemde FAVÖK marjını istikrarlı bir şekilde koruduk. 2,1 milyon net müşteri kazanma başarısı doğru yolda olduğumuzu gösteriyor. Üçüncü çeyrekte mobil FAVÖK, yıldan yıla yüzde 26 büyüdü ve FAVÖK marjı geçen yıla kıyasla 1 puan iyileşme göstererek yüzde 19 olarak gerçekleşti. Artan abone sayımızla ilgili dikkat çeken nokta faturalı abone sayısının yükselmesidir. Bu yılın üçüncü çeyreği itibarıyla faturalı abone oranı bir yıl önceki yüzde 44'e kıyasla yüzde 47'ye ulaştı. Mobildeki iyileşmenin bir sonucu olarak, 2012 yılının son çeyreğinden beri mobil segmentte ilk defa pozitif faaliyet karı elde ettik."

- "Sabit hat operasyonlarımız güçlü kârlılıkla devam ediyor"

 

Aslan, sabit hat operasyonlarının güçlü karlılıkla devam ettiğini aktararak, sabit hat operasyonlarında üçüncü çeyrek FAVÖK marjının yüzde 46 olduğunu ifade etti. Sabit ses tarafındaki zorluklara rağmen, genişbant ve kurumsal data operasyonlarının sabit hat gelirlerine yaptığı önemli katkılarla sabit hatta güçlerini sürdürdüklerine işaret eden Aslan, genişbandın yıllık yüzde 10 büyüdüğü bilgisini verdi.

Aslan, eylül ayında okulların açılmasının da etkisiyle 87 bin net genişbant abonesi kazandıklarını ve toplamda 7,5 milyona ulaştıklarını kaydederek, "Fiber tarafında, fiber tarifelerinde olan abone sayımızı 715 bine çıkardık. Saha dolabına kadar fiber (FTTC) şebekemiz üzerinde bulunan 308 bin hipernet abonesiyle fiber altyapımız üzerinden yüksek hız alan abone sayımız 1 milyonu aştı. Sabit seste 2014 üçüncü çeyreğinde yıldan yılda yüzde 10 gelir azalmasının korunmuş olmasını, daha önceki dönemlerde yaşanan yüzde 12 seviyelerine kıyasla bir iyileşme olarak görüyoruz" değerlendirmelerini yaptı.

Aslan, bu yılın üçüncü çeyreğinde fonksiyonların entegrasyonu yönünde önemli adımlar attıklarını dile getirerek, şunları da aktardı:

"Daha müşteri odaklı bir yaklaşım yönünde atılan ikinci bir kararlı adım olarak, sabit ve mobil segmentlerin satış ve müşteri ilişkileri fonksiyonlarını grup çapında tek bir çatı altında topladık. Bu yeni yapı Türk Telekom Grubu'nu, hem bireysel hem kurumsal alanda müşterilerimizin tüm telekomünikasyon ihtiyaçları için tek hizmet noktası olma hedefine biraz daha yaklaştırıyor ve Türk Telekom'u rakiplerinden ayrıştırırken müşteri deneyiminde belirgin iyileşme sağlıyor. Müşterilerimiz için daha fazla değer yaratma taahhüdümüz, Grubumuzun bu kritik öneme sahip dönüşümünde ilerleme konusunda bizim için itici güç olmaya devam ediyor."

AA