Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD Merkez Bankası Fed, bilançosuna 1.66 trilyon dolar ekleyen varlık alımı programını bitireceğini doğrularken, faiz oranlarının 'kaydadeğer bir süre' daha düşük tutma taahhüdünü de yineledi.

Fed Açık Piyasa Komitesi(FOMC) dün Washington'da yaptığı açıklamada "İstihdam piyasasındaki iyileşme, işe alımların ciddi şekilde arması ve işsizliğin azalması ile sürdü" yorumunu yaptı. Açıklamada ayrıca "İstihdam piyasasındaki birçok gösterge atıl kapasitenin aşamalı olarak gerilediğini gösteriyor" denildi. 

Politika yapıcılar enflasyonun kısa vadede düşük enerji fiyatları nedeniyle düşük kalacağını belirtirken, Eylül'de yaptığı açıklamada yer alan 'enflasyonun yüzde 2'nin altında kalmaya devam etme olasılığı bir nebze azaldı" ifadesi yinelendi.

Fed'in tam istihdam hedefine yaklaşılmasının ardından, Başkan Janet Yellen, halefi Ben S. Bernanke döneminde başlanan 2 yıl süreli tahvil alımı programını sonlandırıyor. Yellen şimdi küresel ekonomideki yavaşlama ve düşük enflasyondan gelen tehditlere rağmen 2006'dan bu yana ilk faiz artışı için yol haritasını çıkarmak durumunda. FOMC federal fonlama oranını artırma kararının zamanlaması için geniş yelpazadeki birçok bilgiyi değerlendireceğini belirtti. Geçen ay açıklanan tahminlere göre Fed yetkililerinin çoğu önümüzdeki yıl faiz artışı öngörüyor.

Minneapolis Fed Başkanı Naraya Kocherlakota karara muhalefet etti. Kocherlakota düşük enflasyon beklentileri nedeniyle Fed'in faiz artışını en azından 1 ila 2 yıl enflasyon görünümü yüzde 2'ye yaklaşana kadar düşük tutması gerektiğini ve varlık alım programına da bu düzeyde devam edilmesi gerektiğini kaydetti.

BloombergHT yayınına katılan TD Securities gelişen piyasa traderı Süha Yaygın "Fed eninde sonunda ABD ekonomisinde işlerin yolunda gittiğini kabullenecek. Piyasalar biraz hazırlıksız yakalanmışa benziyor. Ancak yarınki ABD büyüme verisi de yüzde 4 civarında gelirse, piyasa çok farklı bir havaya bürünür" yorumlarını yaptı.