Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) tarafından düzenlenen Küresel Forum'da 50 ülke ve bölgenin temsilcisi, vergi kaçakçılığı ile mücadele amacıyla 2017 yılından itibaren "vergi mükelleflerinin mali bilgilerini otomatik olarak paylaşmayı" öngören anlaşmayı imzaladı.

OECD'nin girişimiyle hazırlanan ve uluslararası vergi kaçakçılığı ile mücadelede Otomatik Bilgi Değişimi (AEOI) mekanizmasını yaşama geçirecek anlaşma, aralarında Almanya, Fransa, İtalya, İngiltere ve Güney Afrika'nın da bulunduğu 50 ülke ve bölgenin temsilcileri tarafından imzalandı. Lihtenştayn ve Cayman adaları da anlaşmaya imza koydu.

OECD tarafından bu yıl 7'ncisi Berlin'de düzenlenen Küresel Forum'da imzalanan anlaşmayla taraflar 2017 yılından itibaren vergi mükelleflerinin banka hesaplarına ilişkin bilgileri, karşılıklılık esasına göre ve otomatik olarak paylaşmayı taahhüt etti.

Küresel Forum'a üye olan diğer 35 ülke ve bölgenin temsilcileri ise 2018 yılından itibaren AEOI'yı uygulamaya geçirme konusunda niyet beyanında bulundu.

OECD Genel Sekreteri Angel Gurria, imza töreninin ardından yaptığı açıklamada, anlaşmanın uluslararası alanda vergi kaçakçılığıyla mücadelede işbirliğine büyük bir ivme kazandıracağını belirterek, "Vergi kaçıranlar için artık dünya küçülüyor" dedi.

Anlaşmanın kısa bir zaman diliminde sonuçlandırılmasının önemine işaret eden Gurria, "G20 tarafından belirlenen vergi kaçakçılığı ile mücadele hedefinde somut ilerleme sağlıyoruz" diye konuştu.