Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünya Bankası tarafından yayımlanan "İş Yapma Kolaylığı 2015: Verimliliğin Ötesine Geçmek" raporu, geçen yıl 123 ekonominin girişimcilerine yönelik düzenleyici ortamlarını iyileştirdiğini ortaya koydu.

Rapora göre, hem düzenleyici prosedürlerin verimliliğini artıran hem de işletmeleri, ticareti ve alışverişi destekleyen yasal kurumları güçlendiren ekonomiler, büyüme ve kalkınmayı daha iyi bir şekilde kolaylaştırabiliyor.

Dünya genelinde 189 ekonomiyi kapsayan raporda, geçen yıl ile bu yılın haziran ayları arasında 230 iş reformu gerçekleştirildiği kaydediliyor. Bunların 145'i iş düzenlemesinin karmaşıklık düzeyini ve uyum maliyetini düşürmeye yönelik reformlardan, 85'i de yasal kurumları güçlendirmeye yönelik reformlardan oluştu. En fazla reformun gerçekleştirildiği bölge Sahra Altı Afrika bölgesi oldu.

Raporda belirtilen iş yapmayı kolaylaştıran 2 bin 400'den fazla düzenleyici reform, dünyanın dört bir yanındaki küçük işletmeler için somut sonuçlar ortaya koydu.

Raporda, göstergelerdeki performanslarını bir önceki yıla göre en fazla iyileştiren ülkeleri de tespit ediliyor.

En fazla iyileşme kaydeden 10 ülke Tacikistan, Benin, Togo, Fildişi Sahili, Senegal, Trinidad Tobago, Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Azerbaycan, İrlanda ve Birleşik Arap Emirlikleri olurken, bunlardan beşi Sahra Altı Afrika bölgesinde yer alıyor.

Yöntem değişikliği Türkiye'yi geriletti

Raporda görüşlerine yer verilen Dünya Bankası Kıdemli Başkan Yardımcısı ve Baş Ekonomisti Kaushik Basu, bir ekonominin başarısı veya başarısızlığının birçok değişkene bağlı olduğunu, bunlar arasında işletmeler ve iş ortamı için kolaylaştırıcı rol oynayan basit ayrıntıların genellikle küçümsendiğini belirtti.

Bu düzenlemelerin iyileştirilmesinin aslında maliyetsiz bir iş olduğuna işaret eden Basu, bunların büyüme ve kalkınmanın sağlanmasında dönüşüm yaratıcı bir rol oynayabileceğini kaydetti.

Dünya Bankası Türkiye Ülke Direktörü Martin Raiser de raporun hazırlanmasındaki yöntemde yapılan değişiklikle 189 ülke arasında geçen yıl 51'inci sırada yer alan Türkiye'nin bu yıl hafif bir gerileme ile 55'inci sıraya indiğini, ancak eski yönteme göre 2014 yılında yer aldığı 69'uncu sıradan çok daha iyi bir konumda olduğunu belirtti.

Bu yıl göreceli konumdaki kötüleşme, 2013 yılında Türkiye'nin asgari sermaye gerekliliklerini artırması ile açıklanıyor. Bu yıl 55'inci sırada yer alan ve sınıra yüzdelik uzaklığı yüzde 30 olan Türkiye, üst orta gelirli bir ülkeden beklenen bir puana sahip.

Türkiye'nin en iyi performansa sahip ülkeler ile rekabet edebilmesi için 10. Kalkınma Planı'nda öngörüldüğü gibi daha fazla reform yapması gerektiği de bildiriliyor.

Sinagapur zirvede

Rapora göre iş yapma kolaylığı küresel sıralamasının en tepesinde Singapur yer alıyor. Sağladıkları en işletme dostu düzenleyici ortamlar sayesinde ilk 10 ekonomi arasına giren diğer ülkeler Yeni Zelanda, Hong Kong, Çin, Danimarka, Güney Kore, Norveç, ABD, İngiltere, Finlandiya ve Avustralya oldu.

İş yapma kolaylığı rapor dizisi

Dünya Bankasının yıllık olarak hazırladığı rapor, şirket kurma ve işletme, sınır ötesi ticaret yapma, vergi ödeme ve iflas prosedürleri gibi bir ekonomideki işletmelerin yaşam döngüleri boyunca geçerli düzenlemeleri analiz ediyor.

Genel iş yapma kolaylığı sıralamaları 10 konu başlığı için sınıra uzaklık puanlarına dayalı hazırlanıyor ve 189 ülkeyi kapsıyor. İş yapma kolaylığı raporu iş ortamının şirketleri ve yatırımcıları etkileyen tüm yönlerini ölçmüyor.