Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya’nın enflasyonu, merkez bankası başkanı Haruhiko Kuroda’nın dünyanın üçüncü en büyük ekonomisini canlandırmada zorlandığına işaret ederek 6 ayın en düşük seviyesine geriledi.

Japonya İstatistik Kurumu’nun Tokyo’da yaptığı açıklamaya göre taze gıda hariç tüketici fiyatları Eylül ayında bir önceki yıla göre yüzde 3.0 yükseldi.  Söz konusu artış Bloomberg News anketine katılan ekonomistlerin tahminlerini karşıladı.  Japonya merkez bankasının önemli bir göstergesi olan çekirdek enflasyon, Nisan ayındaki satış vergisi artırımının etkisinden yoksun kalarak yüzde 1.0 seviyesine geldi.

Yüzde 2’lik bir enflayon hedefi bulunan Kuroda zayıf fiyat artışları ile kötü bir darbe aldı. Kuroda Temmuz ayında merkez bankasının fiyat göstergesinin yüzde 1’in altına inme olasılığının olmadığını belirtmişti.  BOJ’un bugün yapacağı açıklama ile parasal genişlemeyi sürdürmesi bekleniyor.

Tokyo’daki Citigroup Inc. ekonomistlerinden Naoki Lizuka, “Enflasyon yavaşlamaya devam edecek. Düşen petrol fiyatları, durağan ekonomi ve zayıflayan yen etkisini kaybetmesi ile tüketici fiyatları yüzde 1’in altına düşecek gibi görünüyor. Japonya ekonomisi çökmeyecek ancak bugünkü veri gösteriyorki Ekim Aralık ayları arasında toparlanma zayıf olacak” dedi.