Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(22:00'da güncellendi)

Hisse senetleri, Japonya Merkez Bankası'nın sürpriz teşvikinin ardından, dünya genelinde yükseldi. Standard & Poor's 500 Endeksi rekor kırarken, yen 6 yılın düşüğüne geriledi.

S&P 500 New York saati ile 13:54'te yüzde 0.9 yükselerek 2,011.77 ile tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü. Dow Jones endeksi yüzde 0.9 yükseldi ve rekor kırdı. Stoxx Europe 600 yüzde 1.7 artışla aylık kaybını azalttı. Yen dolar karşısında 6 yıldır ilk kez 111 yenin altına indi. Topix Endeksi ise 2013'ten bu yana en dik yükselişi kaydetti. Altın 2010'dan beri en düşük seviyeye gerilerken, ruble merkez bankasının faiz artışının ardından dahi geriledi.

BOJ bugün Tokyo’da yaptığı açıklamada parasal tabanda 80 trilyon yenlik (726 milyar dolar) genişleme hedeflediğini belirtti. Bu miktar dha önce 60’dan 70 trilyona yülsetilmişti. Bankanın yönetim kurulu söz konusu kararı 4’e 5 üyenin oyu ile aldı. ABD ekonomisi üçüncü çeyrekte tahminlerin üzerinde bir büyüme kaydederken, 10 yıldan uzun bir sürenin en iyi altı aylık performansına da imza attı.

Nikkei gazetesinin haberine göre, Japonya’nın 1.2 trilyon dolarlık Hükümet Emeklilik Yatırım Fonu yurtiçi ve yabancı hisse ödenek hedefini yüzde 25’e çıkaracak. Japonya merkez bankasının para politikası ile ilgili bugün açıklama yapması bekleniyor. ABD ekonomisi üçüncü çeyrekte tahminlerin üzerinde bir büyüme kaydederken, 10 yıldan uzun bir sürenin en iyi altı aylık performansına da imza attı ve Fed’in tahvil alım programını sonlandırma kararını desteklemiş oldu.

Wellington at Bank of New Zealand Ltd. piyasa stratejistlerinden Raiko Shareef, “ABD verisi, FOMC açıklamasındaki iyimserliğin doğruluğunu kanıtladı” dedi.

(22:00'da güncellendi)