Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bank of England (BOE) politika yapıcıları, son toplantının tutanaklarına göre, faiz oranını koruma kararını çoğunluğun potansiyel enflasyon baskısı endişelerinin artması ile 7'ye 2 oyla aldı. 

Para Politikası Komitesi'nin (MPC) 5-6 Kasım tarihli toplantısının tutanaklarında, çoğunluğun mevcut durumu korumaktan yana karar aldığı belirtilirken, riskler dengesinin görünümüne yönelik görüşlerde ayrılık olduğu ifade edildi. Tutanaklarda "Bu görüşlerden bazıları İngiltere'nin büyümesinde yaşanabilecek bir zayıflamaya odaklanırken, diğerleri ise zamanından önce sonlandırılacak gevşek politikaların yaratabileceği enflasyon artışı endişelerine vurgu yaptı" denildi. 

MPC üyelerinin çoğunluğu, "Büyümenin beklenenden daha fazla zayıflayabileceği yönünde riskler mevcut ve erken bir  sıkılaştırma ekonomiyi şoklara karşı kırılgan kılabilir" görüşünde bulunurken, "Buna karşın yine de, atıl kapasite oranının tahmin edilenden çok daha hızlı azalabileceği yönünde riskler mevcut, bu da enflasyonun yükselmesi ve yüzde 2 hedefini aşması sonucunu doğurabilir" denildi. 

Sterlin tutanaklar sonrasında dolar karşısında kayıpları silerken, Londra saati ile 09:35'te dünkü seviyesine yakın, 1.5638 dolardan alıcı buluyor.

Tutanaklarda ayrıca, "Enflasyon Raporu'nda belirtilen görünüm ve enflasyon tahminlerinin gerçekleşebilmesi için, gelir büyümesindeki artışların sürmesi gerekmekte. Fakat atıl kapasitenin geçtiğimiz yıldaki azalma hızı ve üretkenlik artışındaki zayıflığın sürmesini değerlendirecek olursak, mevcut gevşek politikanın kısa sürede bitirilmesi enflasyon baskısının oluşması riskini doğurur" denildi. 

Enflasyon Raporu sonrasında ekonomistler, faiz artırımını savunan Ian McCafferty ve Martin Weale üzerinde odaklanırken, analistlerin çoğu 7'ye 2 ayrılığın süreceği yönünde tahminde bulundu, bazı analistler ise iki üyenin çoğunluğa katılacağını öngörmüştü. Faizlerin yüzde 0.5'ten yüzde 0.75'e yükseltilmesi görüşünde olan McCafferty ve Weale, bu toplantıda da üst üste dördüncü kez faiz artırımı yönünde oy kullandı.