Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD Merkez Bankası Fed 28-29 Ekim tarihlerinde gerçekleştirilen Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) tutanaklarını yayımladı. Tutanaklarda Fed yetkililerinin kamuoyunun enflasyon beklentilerindeki olası düşüşün takip edilmesi gerektiğini düşündükleri belirtildi.

FOMC tutanaklarında "Birçok yetkili Komite'nin uzun dönemli enflasyon beklentilerindeki olası düşüşün dikkatle takip edilmesi gerektiğini düşünüyor. Bazı yetkililer böyle bir sonucun gerçekleşmesi ve büyümenin yavaşlaması  halinde daha endişe verici bir durumun ortaya çıkabileceğini belirtti" denildi.

Fed Başkanı Janet Yellen ve diğer yetkililer geçen ay tahvil alımını sonlandırdıkları toplantıda istihdam piyasasındaki iyileşmeye odaklanmışlardı. Yetkililer ayrıca enflasyonun sürekli hedeflerinin altında kalma riskinin azaldığını belirtmişlerdi.

Tutanaklarda "Yetkililer, kaynaklardaki durgunluğun, enflasyon beklentilerinin sabitlendiği bir ortamda, gerilemesi ile enflasyonun orta vadede Komite'nin yüzde 2'lik hedefine doğru yükselmeye başlamasını bekliyor" denildi.

Fed'in tercih ettiği göstergeye göre hesaplanan tüketici fiyatlarında Eylül'de geçen yıla göre yüzde 1.4 artış yaşanırken, 29 ay üst üste hedefin altında kalınmış oldu.

Fed toplantısından bu yana enflasyon beklentilerini ölçen göstergelerden bir tanesi geriledi.

Politika yapıcılar geçen ayki toplantıda Avrupa, Çin ve Japonya'da ekonomik görünümün zayıflamasına ve aşağı yönlü risklerin artmasına dikkat çekti. Ancak tutanaklara göre birçok katılımcının yurt dışında durağanlaşan büyüme oranlarının etkisinin sınırlı olacağını düşündüğü görüldü.

Ekim ayı Açık Piyasa Komitesi'nde faiz artışının zamanı ile ilgili 'kayda değer süre' ifadesine yer verilip verilmemesi ile ilgili geniş kapsamlı bir tartışma yapıldığı belirtildi. Yalnızca bazı üyelerin 'kayda değer' ifadesini kaldırmak istediği ortaya çıktı. Komite sonuç olarak, metne bazı yetkililerden gelen 'faiz artışının zamanlamasının daha sonra gelecek ekonomik verilere bağlı olacağı' ifadesinin eklenmesi önerisini kabul etti.

Fed Ekim ayı toplantısında bilançosuna 1.66 trilyon dolar ekleyen varlık alımı programını bitireceğini doğrularken, faiz oranlarını 'kayda değer bir süre' daha düşük tutma taahhüdünü de yinelemişti.