Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Bağdat ve Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi arasında petrol gelirlerinin paylaşımı için varılan anlaşma, bölgenin enerji sektöründeki en büyük oyuncusu Genel Enerji'nin de yatırım planlarını olumlu yönde etkiledi.

İstanbul'da düzenlenen Atlantik Konseyi Enerji Konferansı'nda Bloomberg HT'nin sorularını yanıtlayan Genel Enerji CEO'su Tony Hayward, anlaşmanın umut verici olduğunu kaydetti.

Bölgedeki petrol üretiminden, Türkiye ve Avrupa'ya yapılabilecek doğal gaz ihracatına dek birçok konuya değinen Hayward, önemli açıklamalarda bulundu.

Öncelikle Kuzey Irak'taki petrol üretiminden bahseden Genel Enerji CEO'su, bölgede petrol üretiminin yüzde 50 artırılabileceğini ve Kuzey Irak'ta günlük petrol ihracatının 700 bin varile kolaylıkla çıkarılabileceğini ifade etti.

BP eski CEO'su Hayward, Kuzey Irak'ın Miran ve Bina Bawi sahalarında 3.4 milyar metreküplük gaz rezervinin işletilmesi için anlaşma imzaladıklarını kaydetti.

Hayward bölgeye doğal gaz sevkiyatı yapabileceklerini de ifade etti. İlk aşamada Kuzey Irak çevresine daha sonraki aşamada ise Türkiye'ye gaz sevkiyatı yapılabileceğini belirten Hayward, "2017 kışında ilk sevkiyat gerçekleştirilebilir" dedi. Hayward sözlerine "2018 ve sonrasında ise Avrupalı tüketicilere de Kuzey Irak gazını götürebiliriz" diye devam etti.

Küresel piyasadaki petrol arzı fazlası nedeniyle düşen petrol fiyatlarını da değerlendiren CEO Hayward, "Şu an piyasadaki arz fazlasının biraz çekilmesi gerekiyor, küresel ekonominin aynı tempoyla büyümesi halinde 2015'in ikinci yarısında fiyatlar istikrara kavuşur." dedi.

Irak'taki Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) tehdidine de değinen Hayward, " IŞİD tehdidi büyümesine karşılık üretimi artırdık.Kuzey Irak yönetimine ve sağlanan güvenlik ortamına inancımız tam. Bölgeye ciddi uluslararası destek de sağlanıyor" ifadelerini kullandı.