Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya Merkez Bankası (BOJ), dokuz yıldan bu yana ilk kez yönetim kurulu ve diğer yönetcilere maaş zammı gerçekleştirdi. Alınan kararın Başkan Haruhiko Kuroda’nın dünyanın üçüncü en büyük ekonomisini canlandırma çabalarını onaylar nitelikte.

Merkez bankasının yaptığı açıklamaya göre Kuroda’nın maaşı, Nisan ayında başlayan yılda 34.7 milyon yene (293.500 dolar) yükselecek. Yöneticiler ve 8 diğer yönetim kurulu üyesinin maaşları ise yüzde 1.3 artacak.

Başbakan Shinzo Abe, ekonomik toparlanmanın desteklenmesi için şirketlere ücretleri yükseltme çağrısında bulunmuştu. Ortalama ücret, özellikle Nisan ayındaki satış vergisi artırımı ile enflasyonun yüzde 3’ten yukarı çıkmasının ardından fiyatlara oranla geride kaldı.

Nomura Securities Co. ekonomistlerinden Minoru Nogimori, “BOJ’daki maaş artırımı, Abenomics’in verimli döngüsünün Japonya’da yayıldığına yönelik bir başka önemli işaret. Hükümet ve BOJ’daki maaş artırımları, özel şirketlerdeki yükselişleri de teşvik edecektir ve bu da ülkenin deflasyondan kurtulmasına bir işaret olarak görülebilir” dedi.

Yükselişlere rağmen yönetim kurulu üyeleri ve yöneticilerin ücretleri, enflasyonun altında bir artış gösterecek. Bloomberg anketine katılan ekonomistler, tüketici fiyatlarının bu mali yılda yüzde 3.2’ye yükseleceği tahmininde bulunuyor. Enflasyona göde düzenlenmiş ortalama ücretler Eylül ayında üst üste 15. ayda da gerileme gösterdi.