Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın ikinci en büyük ekonomisi Çin’deki yavaşlama ile sanayi karı 2 yılın en büyük düşüşünü kaydederek daha gevşek parasal koşullara olan ihtiyaca işaret etti.

Çin Ulusal İstatistik Kurumu’nun Pekin’de açıkladığı veriye göre Çin’de sanayi şirketlerinin total karı Ekim ayında bir önceki yıla göre yüzde 2.1 geriledi. Veride Eylül ayında yüzde 0.4 artış görülmüştü. Söz konusu gerileme Ağustos 2012’den bu yana en büyük düşüş olarak kaydedildi.

Geçtiğimiz hafta gösterge faiz oranını düşüren Çin Merkez Bankası, Temmuz ayından bu yana ilk kez açık piyasa işlemlerinden repo satışı gerçekleştirmeyerek para politikasında ek gevşemeye gitti. Emlak sektöründeki gerileme, kapasite aşımı ve deflasyon ile mücadele eden Çin ekonomisi 1990’dan bu yana en yavaş yıllık büyümeyi kaydetmeye hazırlanıyor.

13 Kasım’da açıklanan veri Çin ekonomisinin Ekim’de yavaşlamanın derinleştiğini göstermişti. Fabrika üretimi bir yıl önceye göre yüzde 7.7 yükseliş ile 2009’dan bu yana ikinci en zayıf ivmelenmeyi kaydetti. Sabit varlık yatırımları Ocak-Ekim döneminde 2001’den bu yana en düşük genişlemeyi gösterirken, perakende satışlar geçtiğimiz ay ekonomist beklentilerinin altında kaldı.