Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin Merkez Bankası (PBOC), sanayi şirketlerinin elde ettiği karın iki yılın en büyük düşüşünü kaydetmesi ile Temmuz ayından bu yana ilk kez repo satışı kaçınarak para politikasında gevşemeye gitti.

PBOC, geçtiğimiz hafta 2012 yılından bu yana ilk kez faiz oranlarını düşürmesinin ardından bugünkü ihale penceresinde herhangi bir açık piyasa işlemi gerçekleştirmedi. Merkez bankası en son, ilk halka arzların likidite talebini artırdığı 21 Temmuz haftasında bankacılık sisteminden fonları çeken repo satışlarını askıya almıştı.

Guotai Junan Securities Co., bu tip hisse satışlarının bu hafta 1.6 trilyon yuanı (261 milyar dolar) bloke ettiği tahmininde bulunurken, vadesi gelecek repolar 35 milyar yuan enjekte etti.

Hong Kong’daki Standard Chartered Plc stratejistlerinden Becky Liu, “Merkez bankasının Aralık ayında repoları tersine çevirmesi yüksek ihtimal dâhilinde. İlk halka arzlar bu hafta volatilite getirdi ve önümüzdeki birkaç haftada vadesi gelecek kontrat miktarının oldukça sınırlı olduğu göz önüne alındığında bugün repoları askıya alması şaşırtıcı değil” şeklinde konuştu.

Bankalar arası fonlama müsaitliğinin göstergesi olan 7 günlük repo oranı 10 baz puan veya 0.10 yüzde puan düşerek Şanghay’da yüzde 3.22 seviyesinde indi.