Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(17:36'da güncellendi)

Petrol, OPEC'in bugünkü toplantısında üretimde kesintiye gitmekten kaçınmasının ardından, dört yılın en düşük seviyesine inerken, petrol şirketlerinin hisselerini, Körfez bölgesi hisselerini ve Norveç kronunu aşağı çekti. Ülke tahvilleri, Avrupa tahvil faizlerinin rekor seviyelere düşmesi ile birlikte değer kazandı.

Batı Teksas petrolü (WTI) yüzde 3.2 düşerek, New York saati ile 10:20'de varil başına 71.34 dolara indi ve düşüşünü dördüncü güne genişletti. Stoxx Europe 600 Endeksi, Almanya'da işsizliğin rekor düşük seviyeye inmesi ile birlikte yüzde 0.4 yükselirken, enerji hisselerini içeren endeks yüzde 0.6 geriledi. Katar ve Umman hisse senetleri Körfez bölgesi hisselerindeki düşüşlere öncülük etti ve Norveç kronu 16 önemli para biriminin dolar karşısındaki zayıflamasına öncülük etti. Fransa'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi tarihte ilk kez yüzde 1'in altında indi.

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) üyesi 12 ülkenin petrol bakanları, petrol fiyatlarının ayı piyasasına girdiği bir ortamda, bugün Viayana'da bir araya gelerek, günlük 30 milyon varil olan toplu üretim tavanını değiştirmeme kararı aldılar. Petrol fiyatlarında bu yıl görülen yüzde 26'lık düşüş, Stoxx Europe 600'ün petrol ve doğalgaz alt endeksinin yüzde 5.8 gerilemesine neden oldu, emtia üreticisi ülkelerin para birimlerini zayıflattı ve enflasyonu düşürerek sabit getirili menkul kıymetlerdeki yükselişlere yardımcı oldu. Almanya, yatırımcıların Avrupa Merkez Bankası'nın teşvikleri artırıp artırmayacağına yoğunlaştığı bir ortamda enflasyon verilerini açıklayacak. ABD'de piyasalar Şükran Günü tatili nedeniyle kapalı.

Ham petrol fiyatları bu yıl, ABD'de üretimin son 30 yılın en yüksek seviyesine çıkması ve küresel talebin azalmakta olduğuna ilişkin işaretlerle birlikte güçlü bir düşüş gösterdi ve deflasyon endişelerinin artmasına neden oldu.

(17:36'da güncellendi)