Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD Merkez Bankası Fed 2006’dan bu yana gerçekleştireceği ilk faiz artışı konusunda sabırlı olacağını belirtti. Fed böylece uzun bir zamandır açıklamalarında yer verdiği faizlerin ‘kayda değer bir süre’ daha düşük kalacağı taahhüdünü değiştirmiş olurken, istihdam piyasası ile ilgili değerlendirmesini de iyileştirdi.

Fed Açık Piyasa Komitesi (FOMC) açıklamasında “Komite para politikasındaki duruşunda normalleşmeye başlamak konusunda ‘sabırlı’ olabileceğini kaydetmektedir” ifadelerini kullanarak, takvime dayalı bir ifadeden vazgeçmiş oldu ve kendisine ekonomik verilere bağlı olma konusunda daha ciddi bir esneklik sağladı. 

Açıklamada ayrıca “Komite bu yönlendirmesini daha önce ifade ettiği ‘faizlerin kayda değer bir süre’ düşük kalacağı taahhüdü ile uyumlu görmektedir” denildi.

Kararı BloombergHT.com için değerlendiren İş Yatırım Uluslararası Piyasalar, Hisse Senedi ve Türev Müdürü Şant Manukyan "Fed politikasında 'kayda değer süre ifadesini' ne tam olarak kaldırmış, ne de tam olarak 'sabıra' bağlamış. Ancak bu sabır Greenspan'inkinden farklı. Komite'nin sabrı enflasyon şartına bağlaması, cari petrol fiyatları ile bu önümüzdeki aylarda faiz artışını engelleyecek bir bağlantı" diye konuştu.

Fed açıklamasında istihdam piyasasındaki toparlanmanın arttığını belirtirken, istihdam piyasasındaki atıl kapasitenin azalmayı sürdüğü görüşünü yineledi.

Fed politika yapıcılarının federal fonlama oranı için tahmin medyanlarına göre 2015 sonunda 3 ay önceki tahminlerinden daha az artış olacak. Buna göre gösterge faiz Eylül'deki tahmin olan yüzde 1.375 yerine, yüzde 1.125 ile değiştirildi. 2016 sonu için ise yüzde 2.5 tahmini yapıldı.

Fed'in açıklamasında küresel piyasalarda son dönemde görülen istikrarsızlıktan bahsedilmezken, Kocherlakota, Plosser ve Fisher olmak üzere 3 Fed başkanı karara muhalefet etti.

Fed Ekim ayındaki FOMC’de öngördüğü üzere tahvil alımını sonlandırmıştı. ABD hisseleri Fed açıklamasının ardından 2013'ten bu yana en yüksek artışı kaydetti.