Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD Merkez Bankası Fed, Açık Piyasa Komitesi (FOMC) faiz artışı konusunda daha önce kullandığı 'kayda değer süre' ifadesini 'sabırlı' ile değiştirdi. Fed Başkanı Janet Yellen FOMC sonrası yaptığı basın toplantısında, bu söylem değişikliğinin faizin en azından 'önümüzdeki birkaç toplantıda' artmayacağı anlamına geldiğini, ancak önceden belirlenmiş bir zaman olmadığını söyledi.

Yellen, yeni yönlendirmenin zamandan ziyade ekonomik koşulları vurguladığını ifade ederken, petrol fiyatlarındaki düşüşlerin enflasyon üzerindeki etkisinin geçici olacağı tahmininde bulundu.

Fed kararlarının siyasi müdahalelerden uzak olması gerektiğini belirten Fed Başkanı, Komite'nin tam istihdam diye anlandırdığı hedefe yaklaşıldığını belirtirken, kısa vadede mütevazi bir büyüme artışı beklediklerini söyledi. 

Janet Yellen Açık Piyasa Komitesi FOMC sonrası yaptığı basın toplantısında, yetkililer ile Rusya'da yaşanan ekonomik krizi tartıştıklarını ve ABD ekonomisi üzerinde az etkisi olacağı konusunda hemfikir olduklarını ifade etti.

FOMC'nin ardından basının karşısında çıkan Yellen ''ABD'ye olası etkilerini görüştük ve hem ticari hem de finansal bağlantılar yoluyla oluşabilecek etkilerin sınırlı olacağı kararına vardık'' diye konuştu.

Yellen ''ABD bankalarının Rusya'dakilere olan riski sermaye açısından düşük. ABD'dekilerin portföyleri açısında ise, Rusya tahvilleri olsa da, toplamın çok küçük bir kısmını oluşturuyorlar'' dedi.