Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, Küba'ya yönelik izolasyon politikasının başarısızlığa uğradığını, artık açıklık ve diyalog politikasının yürütülmesi gerektiğini belirtirken, ABD Başkanı Barack Obama'nın takviminde Küba ziyaret bulunmadığını söyledi ama bu konuyu tamamen seçenek dışı da bırakmadı.

Earnest, günlük basın toplantısında, bazı Kongre üyelerinin ABD'nin Küba'nın başkenti Havana'ya büyükelçilik açması için gereken fonları veto edeceklerini söylemesinin sorulması üzerine, ABD'nin Küba'da zaten güçlü bir diplomatik varlığının bulunduğunu. bu nedenle büyükelçilik için ek masrafa gerek duyacaklarını sanmadığını kaydetti.

Obama'nın, Küba'da 5 yıldır tutuklu bulunduktan sonra bugün serbest bırakılan ABD'li işadamı Alan Gross ile ABD'ye dönerken uçakta telefonla görüştüğünü belirten Earnest, Gross'un insani zeminde serbest bırakıldığını ve ajans takasıyla ilgisinin olmadığını vurguladı.

Earnest, tutuklu takasında ABD'deki hapishanedeki üç Kübalıya karşılık, 20 yılı aşkın süredir Küba hapishanesinde tutulan ABD'nin Küba'daki önemli ajanının serbest bırakıldığına işaret etti.

"Açıklık politikası zamanı"

Başka bir soru üzerine Earnest, Küba'ya yönelik izolasyon politikasının başarısızlığa uğradığını, artık açıklık ve diyalog politikasının yürütülmesi gerektiğini bildirdi.

Obama'nın başkanlık yetkilerini kullanarak Küba'ya yönelik bazı kısıtlamaları kaldırdığını ama ambargo ve seyahat yasakları gibi bazılarının hala yürürlükte olduğuna dikkati çekerek, bu noktada da Kongre'nin gerekli adımları atması gerektiğini bildirdi

Obama Küba'ya gidecek mi?

Earnest, Obama'nın Küba'yı ziyaret edip etmeyeceğine yönelik soru üzerine, şu anda takvimde böyle bir şeyin bulunmadığını ama bunu tamamen ihtimal dışı da bırakmadıklarını söyledi.

"Başkan gitmek ister mi?" sorusu üzerine Earnest, "Sanırım her Amerikalı gibi, o da Küba'nın güzel bir iklime sahip, birçok eğlenceli etkinliklerin yapılacağı bir yer olduğunu görmüştür. Eğer ziyaret etme fırsatı olursa reddedeceğini sanmam. Ne dersiniz?" esprisini yaptı.

Earnest, Küba'nın insan hakları ve demokrasi ihlalleri hatırlatılıp, Obama'nın bu ülkeyi ziyaret etmeden önce bu alanlarda gelişmeler görmeyi beklemesinin gerekip gerekmediğine yönelik sorular üzerine, ABD olarak insan hakları ihlalleri olan ve kendilerinin ciddi eleştirdikleri ülkelerle diyaloğa girdiklerini hatırlatarak, bu noktada Obama'nın geçen ay ki Çin ve Myanmar ziyaretlerini anımsattı.

Sözcü Earnest, başka bir soru üzerine, ABD ve Küba yetkililerinin birçok özel görüşmelerinin Kanada'da yapıldığını kaydetti.

ABD ve Küba ilişkilerinde yeni dönem

ABD, 50 yılı aşkın süredir diplomatik ilişkilerini durdurduğu Küba ile yeni bir döneme girmeye karar verdi. ABD'nin yeni Küba yaklaşımları çerçevesinde, ABD Dışişleri Bakanlığı, Küba ile 1961 yılından bu yana bozulan diplomatik ilişkileri yeniden kurmak için görüşmelere en kısa zamanda başlayacak. ABD, gelecek aylarda Havana'da büyükelçilik açacak ve iki hükümet arasında ilişkilerin normalleşmesinin parçası olarak üst düzey ziyaretler ve değişimler başlayacak.

ABD Dışişleri Bakanlığı, Batı Hemisfer'den sorumlu Müsteşar Yardımcısı başkanlığındaki ABD delegasyonu, gelecek ay Havana'da ABD-Küba göçmenlik görüşmelerinin gelecek turunu yapacak. Küba'daki insan hakları durumu ve demokratik reformlar ABD'nin Küba ile diyaloglarına eklenecek. ABD, Küba ile karşılıklı kaygılar ile göçmenlik, uyuşturucuyla mücadele, insan kaçakçılığı gibi ABD'nin ulusal çıkarlarının geliştirilmesi konularında çalışacak.

ABD'den Küba'ya, turistik seyahatler hala yasak olmayı sürdürse de aile ziyaretleri ile profesyonel amaçlı ve hükümetler düzeyi seyahatlere izin verilecek. Küba'nın terörizme desteği yeniden gözden geçirilecek. ABD, Küba'ya inşaat malzemeleri ve tarım ekipmanları gibi bazı mal ve hizmetleri ihraç edilebilecek. Amerikan vatandaşları, Küba'dan 400 doları aşmayacak mal ithalatı yapabilecek. ABD'li finans kuruluşları, ilişkilerin normalleşmesiyle Küba'daki bankalarda hesap açabilecek. Küba'yı ziyaret eden Amerikalılar, ülkede yaptıkları harcamalar için ABD'li bankaların kredi ve bankamatik kartlarını kullanabilecek. ABD, dünyada en düşük internet kullanım oranına sahip olan Küba'nın iletişim sistemlerini güçlendirecek ürünlerin ihracına da izin verecek.

ABD Başkanı Barack Obama, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, ABD'nin Küba'yı izole etme politikasını "zamanı geçmiş yaklaşım" şeklinde değerlendirerek, Amerika'nın Küba halkına dostluk elini uzattığını söylemişti.

Ancak Obama'nın açılımı, Kongre'de özellikle Küba kökenli senatörler ve Cumhuriyetçilerden tepki gördü. İsmi 2016 başkanlık seçimlerinde olası aday adayları arasında geçen Cumhuriyetçi Marco Rubio, Obama'yı "en kötü müzakereci" olarak nitelendirirken, Senato Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Demokrat Robert Menendez, "tutuklu takasının, diktatör rejimlere Amerikalıları pazarlık kozu olarak kullanmaya davet çıkaran aşırıcı derecede tehlikeli bir örnek" olduğunu kaydetmişti.

Temsilciler Meclisi Başkanı John Boehner da "Zalim diktatörlüklere verilen anlamsız tavizlerden bir yenisi" ifadesini kullanmıştı.