Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Küba'da 5 yıldır tutuklu bulunduktan sonra serbest bırakılan ABD'li işadamı Alan Gross, ülkesine dönmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.

Gross, sabah saatlerinde serbest bırakıldıktan sonra geldiği başkent Washington'da eşi Judy ile basın toplantısı yaptı. ABD bayrakları önünde yaptığı açıklamasında, bayraklara dönerek "Bu ülkenin vatandaşı olmak büyük bir lütuf" diyerek başlayan Gross, salıverilmesinde emek harcayanlara teşekkür etti.

"Unutulmadığımı bilmek hayatta kalmamda kritikti" diyen Gross, "Sonuç olarak, serbest bırakılmamın planlanması ve sağlanması kararı Oval Ofis'te alındı. Başkan Obama'ya ve Ulusal Güvenlik Konseyi çalışanlarına teşekkürler" ifadesini kullandı.

Özgürlüğe kavuşmasında ülke genelindeki Yahudi, Hristiyan ve Müslüman sivil toplum kuruluşlarına da teşekkür eden Gross, ayrıca Kübalıları da övdü. Gross, "Benim açımdan Kübalılar, en azından birçoğu, inanılmaz bir şekilde nazik, cömert ve yetenekli. İki hükümetin saldırgan ortak politikalarının sonucu olarak, onların haksız muameleye uğramalarını görmek bana acı veriyor" değerlendirmesinde bulundu.

Alan Gross, konuşmasını medyanın özel yaşamına saygı göstermesini isteyerek tamamladı.

ABD Uluslararası Kalkınma Ajansında (USAID) taşeron olarak çalışan Gross, 2009'da Küba'daki küçük bir Yahudi topluluğu için internet erişimi kurarken gözaltına alınmıştı. Önce casuslukla suçlanan Gross, daha sonra yasa dışı ve gizli iletişim sistemleri kurarak Küba yasalarını çiğnemekten hüküm giymiş, 15 yıl hapse mahkum edilmişti. Gross, ABD ile Küba arasında varılan anlaşmanın ardından bugün Küba tarafından serbest bırakılmıştı.