Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya Başbakanı Shinzo Abe’nin Japan Inc.’ten maaşların artırılması için ellerinden gelenin en iyisini yaparak dünyanın üçüncü en büyük ekonomisinin canlandırılmasına yardımcı olmaları yönünde söz almasından 2 gün sonra veriler şirketlerin rekor düzeyde likidite stokladıklarını gösterdi.

Japonya Merkez Bankası’nın (BOJ) verilerine göre şirketlerin likidite ve mevduat varlıkları, bir yıl önceye göre yüzde 4.2 artış göstererek Eylül ayı sonunda 233 trilyon yene (2 trilyon dolar) ulaştı. Söz konusu miktar böylece geçtiğimiz 6 yılın her çeyreğinde yükseliş sağlamış oldu. Aynı zamanda şirketlerin doğrudan uluslararası yatırımlardaki varlıkları 73 trilyon yene ulaştı.

Abe ve merkez bankası başkanı Haruhiko Kuroda, iş dünyası liderlerine zayıf yen sayesinde elde ettikleri daha fazla miktardaki karı paylaştırmaları yönünde çağrıda bulunurken, şirketleri bu plana bağlı kalmıyor.  Gerileyen sermaye harcamaları Japonya ekonomisinin yıl ortasında resesyona yönelmesine katkı sağladı ve hane halkının reel gelirleri de düşüş gösteriyor. Şirketler enflasyon görünümlerini düşürdüler ve yendeki değer kaybını sürmeyeceği tahmininde bulunuyorlar.

UBS Group AG ekonomistlerinden Daiju Aoki, “Büyük likidite varlıkları, Abe’nin daha fazlasını yapması gerektiğini gösteriyor. Şirketler hala deflasyonal bir zihniyete sahip. Para yatırım ve maaş artışı olarak ekonomiye akmak zorunda ki deflasyon sona ersin” dedi.