Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, merkez bankasının olağanüstü adımlar atmasının ardından bugün gerçekleştireceği yıllık basın konferansında medyanın sorularını yanıtlayacak.  Rusya Merkez Bankası, ülkenin 1998 yılında temerrüde düşmesinden bu yana yaşanan en ciddi ekonomik krizin etkilerini hafifletmek için olağanüstü girişimlerde bulundu.

Putin’in Kırım’ı ilhak etmesinin ardından ABD ve Avrupa’nın uyguladıkları yaptırımlar ve petrol fiyatlarındaki gerileme Rusya ekonomisini serbest düşüşe doğru itti. Ruble dolar karşısında bu hafta rekor düşük seviyeye gerilerken, Rusya bankaları ve şirketler gelecek yıl 120 milyar dolarlık Döviz borcu ödemesi ile karşı karşıya kaldı. Ülke genelinde tüketiciler, para birimi değerinin daha da düşmesi öncesinde paralarını harcamak için aşırı alışveriş yapıyorlar.

Moskova’daki bağımsız politika analistlerinden Masha Lipman, “Bu, Putin için kader anı. Aynı yolla ilerlemek artık mümkün değil. Ekonomi geriliyor. Kesin bir seçim yapma zamanı geldi. Hiçbir şey yapmamak problemi çözmez” dedi.