Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Kurşun, Fed’in faizleri gelecek yıl artıracağı spekülasyonu ile dolar endeksinin 5 yılın zirve seviyesine yönelmesinin ardından 28 ayın en düşük seviyesine geriledi. Dolardaki yükseliş dolar ile fiyatlanan emtiayı daha az çekici hale getirdi.

Kurşun, yüzde 2.6 kadar gerileyerek Ağustos 2012’den bu yana en düşük seviyeye geriledi. Nikel 1 ayın en düşük seviyesine inerek yüzde 1.4’lük önceki yükselişi sildi. Dolar, Fed Başkanı Janet Yellen’in ekonomik hedeflere ulaşması halinde faizlerin kademeli olarak artırılabileceği açıklamasının ardından güçlendi. Çin’de yeni konut fiyatları, Kasım ayında hükümet tarafından takip edilen 70 şehrin 67’sinde geriledi.

Australia & New Zealand Banking Group Ltd. kıdemli emtia stratejistlerinden Daniel Hynes, “Çin verisi genel olarak olumlu değil. Çin’in teşvikleri genişleteceğine yönelik iyimserlik doların Fed açıklamasının ardından güçlenmesi ile zayıfladı” dedi.

Üç ay vadeli kurşun kontratı, Londra Metal Borsası’nda (LME) yüzde 2.3 düşerek Hong Kong saati ile 15:06’da ton başına 1,841 dolardan alıcı buldu. Kurşun, geçtiğimiz 4 günde yüzde 7.9 geriledi. Nikel, 15,360 dolar ile 14 Kasım’dan bu yana en düşük seviyeyi görmesinin ardından ton başına 15,385 dolardan işlem gördü.

Bakır Londra’da yüzde 0.6 düşüş ile ton başına 6,332 dolar oldu. Mart vadeli bakır kontratı New York’ta yüzde 0.5 gerileyerek pound başına 2.8575 dolara geldi. Aynı ay vadeli kontrat Şanghay’da değişiklik göstermeyerek ton başına 45,260 yuandan (7,280 dolardan) kapanış yaptı.

LME’de alüminyum ve çinko geriledi. Kalay değer kazandı.