Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de işsizlik başvuruları, ekonominin gösterdiği gelişim ile işten çıkarmaların azalması üzerine geçtiğimiz hafta altı haftanın en düşüğüne geriledi.

Başvurular 13 Aralık'ta sona eren haftada 6,000 kişi azalarak 289,000'e gerilerken, Bloomberg anketine katılan 51 ekonomistin tahmin medyanı değişiklik olmayacağı ve başvuruların 295,000'de kalacağı yönündeydi. ABD'de işsizlik başvuruları son 14 haftanın 13'ünde 300,000 kişinin aşağısında seyrediyor. 

Şirketler işten çıkarma yapmadan yeni çalışan işe alımlarını 1999'dan bu yana en güçlü hızda gerçekleştirirken, bu durum iş gücü piyasasının bireysel gelirlerde artış sağlayabileceği sinyalini veriyor. Fed Başkanı Janet Yellen, dün sona eren iki günlük toplantı sonrasında istihdama yönelik değerlendirmelerini kuvvetlendirirken, faiz artışı için sabırlı olunacağını ifade etti. 

Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin başvuruları 280,000 ile 305,000 aralığında değişiklik gösterdi. Rakamları açıklayan Çalışma Bakanlığı sözcüsü, hiçbir eyalette tahmini veri hesaplanmadığını ve olağan dışı bir durum yaşanmadığını söyledi. 

Fed dün ekonominin tam istihdama gelecek yıl ulaşacağı tahmininde bulundu.