Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, yazılı açıklamasında, Rusya'ya "Ayrılıkçılara askeri, siyasi ve mali desteği kesmesi, Ukrayna'yı istikrarsızlaştırmaktan vazgeçmesi ve uluslararası yükümlülüklerine uyması" çağrısı yaptı.

Stoltenberg, "Birkaç aydır Ukrayna'nın doğusunda Rus askerlerini ve tanklar, toplar ve gelişmiş hava savunma sistemleri gibi Rus ağır silahlarının ciddi şekilde arttığını görüyoruz. Ukrayna'nın doğusundaki Rus askerleri, ayrılıkçıların saldırı operasyonlarını komuta-kontrol sistemleri, gelişmiş karadan havaya füzeleri bulunan hava savunma sistemleri, insansız uçaklar, gelişmiş çoklu roketatar sistemleri ve elektronik savaş sistemleriyle destekliyor" tespitinde bulundu.

AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, ayrılıkçıların Mariupol saldırısını Ukrayna Devlet Başkanı Petro Proşenko ile telefonda görüştü. 

Mogherini, yazılı açıklamasında, Rusya'ya, "ayrılıkçı liderler üzerindeki kayda değer etkisini kullanması ve ayrılıkçılara askeri, siyasi ve mali desteği kesmesi" çağrısında bulundu. 

Mogherini, Ukrayna'nın doğusunda silahlı çatışmaların şiddetlenmesinin " AB veRusya arasındaki ilişkileri kaçınılmaz olarak daha da kötüleştireceği" uyarısını yaptı.

Azov Denizi kıyısında, Rusya'ya 60 kilometre mesafedeki Mariupol'a ayrılıkçıların çoklu roketatar sistemleriyle yaptığı saldırıda yerel yetkililer, en az 30 kişinin öldüğünü ve 100'e yakın yaralı bulunduğunu açıklamıştı.

Ban: Saldırı uluslararası insancıl hukukun ihlali

Öte yandan, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Ukrayna'nın Mariupol kentinde onlarca kişinin ölmesine neden olan saldırının, sivillerin de bulunduğu bölgeye gerçekleştirilmesi dolayısıyla uluslararası insancıl hukukun ihlali olduğunu kaydetti.

BM Genel Sekreterliği'nden konuya ilişkin yapılan açıklamaya göre, Genel Sekreter Ban, onlarca kişinin ölmesi, yüzden fazla kişinin de yaralanmasına neden olan saldırıyı şiddetle kınadı.

Ban, roket saldırısının ayrım gözetmeden sivillerin bulunduğu bölgeye gerçekleştirilmesi nedeniyle uluslararası insancıl hukukun ihlal edildiğini vurguladı.

Genel Sekreter Ban, ayrılıkçıların ateşkesi "tek taraflı" bozma kararı ve daha fazla toprak üzerinde hak iddia etmelerini de kınayarak, bunun Minsk Protokolü altında verilen taahhütlerin ihlali olduğunu belirtti.

Tüm ilgili taraflardan ateşkesin yeniden sağlanması için gayretlerini artırmalarını isteyen Ban, Ukrayna'nın toprak bütünlüğü, istikrarı ve barışının sınırdaki gelişmelerle doğru orantılı olduğunu belirterek, bir an önce huzurun sağlanmasını istedi.

BMGK açıklama yapamadı

Öte yandan Genel Sekreter'in yaptığına benzer bir açıklama BM Güvenlik Konseyi'nde Rusya'nın kabul etmemesi nedeniyle yayımlanamadı.

İngiltere'nin BM Daimi Temsilcisi Lyall Grant, bölgedeki olaylara ilişkin hazırlanan kınama açıklamasınınRusya nedeniyle Konsey'den çıkmadığını duyurdu.

AA