Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, kaybolmaya yüz tutan meslek kollarında faaliyet gösteren esnaf ve yeni girişimcilere sıfır faizli kredi uygulamasının başladığını bildirdi.

Canikli, yazılı açıklamasında, esnaf ve sanatkarlara kredi kefalet kooperatifleri aracılığıyla kullandırılan kredilere ilişkin Bakanlar Kurulu kararının 21 Ocak'ta Resmi Gazete'de yayımlandığını anımsattı.

Söz konusu karar ile kaybolmaya yüz tutan meslek kollarında faaliyet gösteren esnaf ve yeni girişimcilere sıfır faizli kredi uygulamasının başladığını belirten Canikli, şunları kaydetti:

"Esnaf ve sanatkarlarımızın beklentileri sonrasında Sayın Başbakanımız tarafından müjdelenen uygulamalar Bakanlar Kurulu kararı ile hayata geçti. Böylece el dokumacılığı, bakır işletmeciliği, çini ve çömlek yapımı, sedef kakma ve ahşap oyma işleri, kaşıkçılık, bastonculuk, semercilik, yazmacılık, yorgancılık, keçecilik, lüle ve oltu taşı işçiliği, çarıkçılık, yemenicilik, oyacılık ve bu işlere benzerlik gösterdikleri Maliye Bakanlığı tarafından kabul edilen geleneksel, kültürel, sanatsal değeri olan ve kaybolmaya yüz tutan meslek kollarında faaliyetini sürdüren esnaf ve sanatkara pozitif ayrımcılık yapılacak."

Canikli, ilgili meslekleri icra edenlerin 2015'te kullanacağı kredilerin faizinin tamamının Hazine tarafından karşılanacağını belirterek, uygulamanın, kültürel ve sanatsal değerlerin yeni kuşaklara aktarılmasında köprü işlevi görenlere hükümetin vefa göstergesi olduğunu ifade etti.

Bakan Canikli ayrıca yeni düzenlemeyle kredi başvuru tarihi itibarıyla en az 3 yıllık ustalık belgesine sahip olan ve ilgili meslek kolunda son 1 yıl içinde kendi adına işletme kurduğunu belgeleyen girişimci esnaf ve sanatkarların da sıfır faizle kredi kullanma imkanına kavuştuklarını açıkladı. 

İmalat ve tamirat ile hizmete ilişkin meslek kollarında faaliyet gösteren esnaf ve sanatkarlara kullandırılan krediler için ödenmesi gereken faizin yarısının Hazine tarafından karşılanacağını bildiren Canikli, 2002-2014 döneminde, Türkiye genelinde kredi ve kefalet kooperatifleri aracılığıyla yaklaşık 1 milyon 100 bin küçük işletme, esnaf ve sanatkarın kullandığı düşük faizli kredilerin 39,9 milyar liraya ulaştığını kaydetti.

Bakan Canikli, hükümetin konuya verdiği önem doğrultusunda bu kredilere tahsis edilen kaynakların 2015 yılı bütçesinde 600 milyon lira olarak belirlendiğini vurgulayarak, "Sayın Başbakanımız bu ödeneğin 750 milyon liraya çıkarılacağını müjdelemiştir. Bu ödeneğin tamamının 2015 yılı içerisinde kullanılması halinde, küçük işletmelerin, esnaf ve sanatkarın kullanabileceği toplam kredi hacminin 16 milyar lirayı aşması beklenmektedir" değerlendirmesinde bulundu.

AA