Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yunanistan’ta seçimleri kazanan Alexis Tsipras, bütçe kesintileri için uluslararası taleplere boyun eğme çağının son erdiğini söyleyerek, kemer sıkma önlemlerini sonlandırmayı hedefleyen bir koalisyon oluşturmaya hazırlanması ile birlikte Avrupalı meslektaşları ile karşılaşmaya hazırlanıyor.

Tsipras, Partisi Syriza’nın yıllar süren kemer sıkma, iş kayıpları ve yoksulluk karşısında oluşan tepkiyi kullanarak kazandığı Pazar günkü seçimlerin ardından Yunanistan’ın Euro Bölgesi ortaklarının karşılaşacakları güçlüklere işaret etti. Tsipras, “Syriza hükümetinin önceliği, Yunanistan’ın ve insanlarının kaybolan itibarını yeniden kazanması olacak” dedi.

Kırılgan bir koalisyon içinde olsa dahi, seçim sonuçları Tsipras’a Yunanistan’a uygulanan kemer sıkma programına karşı çıkma gücü veriyor. Yunanistan’a Mayıs 2010’dan bu yana 210 milyar euro (269 milyar dolar) tutarında yardım taahhüdü karşılığında kemer sıkma programı uygulanıyordu. Tsipras şu an için en önemli görevi, Berlin ve Brüksel’deki kreditörleri yardım akışını sürdürmeye ikna ederken, Yunanistan borcunu azaltma sözü dahil olmak üzere seçim taahhütlerini yerine getirmesi.

Pazar günü geç saatte Atina’da konuşma yapan Tsipras, “Ne yıkıcı bir çarpışma olacak ne de boyun eğme kabul edilecek. Yunan halkının bize sınırsız yetki vermediğinin farkındayız ancak ulusal canlanma için yetki verdi” dedi.