Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya’nın ihracatı Aralık ayında beklentilerin üzerinde artış göstererek 6 yılın en yüksek seviyesine ulaştı ve rekor seviyedeki yıllık ticaret açığını düşmesini sağladı. Yıllık ticaret açığının rekor seviyeye ulaşmasında Nisan ayındaki satış vergisi artırımı öncesindeki enerji satın alımları ve ithalatlarda görülen yükseliş neden olmuştu.

Maliye Bakanlığı’nı açıkladığı verilere göre ihracat bir yıl önceye gör yüzde 12.9 yükseldi. Bloomberg News anketine katılan ekonomistlerin tahmin medyanı yüzde 11.2’lik bir yükseliş görüleceği yönündeydi.  İthalat yüzde 1.9 artış gösterdi, böylece ticaret açığı 660.7 milyar yen (5.6 milyar dolar) oldu.

Güçlenen ihracat, Nisan ayındaki vergi artırımını takiben tüketicilerin harcamaları düşürmesinin ardından 2014 yılında daralan ekonomiye destek sağlayabilir. Japonya Merkez Bankası (BOJ), geçtiğimiz hafta Nisan ayında başlayacak olan mali yıl için büyüme hedefini yükseltti. BOJ Guvernörü Haruhiko Kuroda gerileyen petrol fiyatlarının büyümeyi destekleyeceğini belirtti.

Tokyo’daki Credit Agricole SA ekonomistlerinden Kazuhiko Ogata, “İhracattaki toparlanma, zayıf yenin etkisini göstermesi ile ivme kazanacak. İmalat sanayinin Japonya’da büyük dönüş yapmasını beklemiyorum ancak şirketler yurtiçi üretimi artırabilir” dedi.

Açıklanan verinin ardından yen dolar karşısında zayıfladı ve ardından toparlanarak Tokyo saati ile 117.69 yenden işlem gördü.