Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(19:36'da güncellendi)

Avrupa hisseleri, Yunanistan'da Syriza Partisi'nin dün yapılan erken genel seçimi kazanmasına rağmen, yedi yılın zirvesindeki seviyesini yükseltti.

Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.6 yükselerek günü 372.39 puandam tamamladı. Endeks geçtiğimiz haftanın son işlem gününde de yükselerek üst üste yedinci günü de yükselişle kapatmıştı. Yunanistan'da seçimi kazanan Alexis Tsipras, kemer sıkma politikalarını sona erdirecek bir koalisyon kurmaya hazırlanıyor. Cuma günü Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) parasal genişlemesi sonrası oluşan iyimserlik ile Stoxx 600 yüzde 5.1'lik haftalık kazancı tamamladı ve son üç yıldan uzun bir sürenin en büyük haftalık yükselişine imza attı. Yunanistan ASE Endeksi yüzde 3.2 geriledi.

AMB'nin geçtiğimiz haftaki duyurusu Yunanistan hisselerinde de yükselişi tetikledi. ASE Endeksi bu yılki kayıpları silerek haftayı yüzde 6.1'lik ralli ile tamamladı ve 17 Ekim'den bu yana en büyük kazancı gerçekleştirdi. 

Stoxx 600'de bugün enerji üreticisi ve otomobil üreticileri 19 sanayi grubu arasındaki en yüksek çıkışı sağlarken, Royal Dutch Shell yüzde 1.5, BG Group yüzde 2.9, yükseldiler. 

(19:36'da güncellendi)