Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) genel sekreteri, üreticilerin yeni arz için yatırım yapmakta başarısız olmaları halinde varil başına 200 dolarlık bir fiyatın dahi mümkün olduğunu belirtti.

Bugün Londra'da bir röportaj veren Genel Sekreter Abdullah El-Bedri herhangi bir zaman aralığı vermeden "Eğer petrol ve doğal gaza yatırım yapmazsanız, 200 doları aşan fiyatları görürüz" diye konuştu. Batı Teksas türü ham petrol (WTI) bu açıklamaların ardından yüzde 2.7'lik kaybını sildi. 

Petrol, OPEC'in üretimin düşürülmesi çağrılarına direnmesi ve ABD’de 30 yıldan uzun bir sürenin en hızlı üretiminin gerçekleşmesi ile geçtiğimiz yıl yaklaşık yüzde 46 geriledi. Uluslararası Enerji Ajansı 21 Ocak'ta fiyatlardaki düşüşün tüm enerji türlerinde yatırımı azaltabileceği uyarısını yaptı.

Kopenhag'daki Saxo Bank analisti Ole Hansen "Önümüzdeki birkaç yıl içinde hali hazırdaki petrol fiyatının yol açabileceği yatırım sıkıntısının çok düşük petrol üretimine neden olabileceğini gündeme getiriyor. Ancak 200 dolar mümkün değil. Çünkü 100 dolar seviyeleri kaya gazı petrolü üreticilerini yeniden piyasaya çekecektir" dedi.

Mart vadeli WTI NYMEX'te El Bedri'nin yorumlarının ardından, yüzde 1.1 yükselerek varil başına 46.11 dolar oldu ve yerel saatle 10:26'da 45.66 dolardan işlem gördü. Brent petrolü ise Londra ICE Borsası'nda 49.29 dolara kadar çıktı.