Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's Rusya'nın kredi notunu "çöp" seviyesine indirerek, ülkenin notunu 10 yılın ardından ilk kez "yatırım yapılamaz" sınıfına düşürmüş oldu.

Rusya'nın notunu en son Nisan'da düşüren S&P'den yapılan açıklamada, notun bir basamak daha düşürülerek BB+ olduğu ifade edildi. Bulgaristan ve Endonezya ile aynı düzeydeki notun görünümü de negatif.

Dünyanın en büyük enerji ihracatçısı, Başkan Putin'in Ukrayna krizindeki tavrı ve Kırım'ın ilhakı nedeniyle ABD ve Avrupa ülkeleri tarafından uygulanan yaptırımlar ve 2009'dan bu yana en düşük seviyelere inen petrol fiyatları nedeniyle resesyona girmeye çok yaklaştı. Ambargolar Rus şirketlerinin uluslararası tahvil piyasalarına girişini engelleyerek, yatırımcının ruble, hisse senedi ve tahvil iştahını azalttı.

S&P'den yapılan açıklamada "Rusya'nın para politikasının esnekliği sınırlı hale geldi ve ekonomik büyüme olasılığı zayıfladı. Aynı zamanda dış ve mali tamponların, artan dış baskılar ve hükümetin ekonomiyi destekleme noktasındaki desteğini nedeniyle kötüleşeceğini düşünüyoruz" denildi.

Geçen yıl dolar karşısında yüzde 46'lık düşüşke en kötü performans gösteren para birimi olan ruble, S&P kararının ardından gerileyerek, dolar karşısında yüzde 4.7 değer kaybetti ve Moskova saati ile 21:16'da 67.4 seviyesine geldi.