Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa ülkelerinin maliye bakanları, kemer sıkma politikalarını bitirmeyi vaat eden Alexis Tsipras'ın başbakan olarak göreve başlamasının ardından, Yunanistan'a verilebilecek tavizleri görüştü.

Brüksel'de bir araya gelen Euro Bölgesi'ndeki 19 ülkenin maliye bakanı, yeni Başbakan Tsipras'ın ülkenin borcunun azaltılması yönündeki talebinden vazgeçmesi halinde anlaşma yapmaya hazır olduklarını gösterdiler.

Toplantının ardından açıklama yapan Eurogroup'un başındaki Hollanda Maliye Bakanı Jeroen Dijsselbloem, Yunanistan'ın ekonomik toparlanmasına destek olacaklarını ifade etti. Yunanistan hükümetinin ne teklif edeceğini kestirmek için erken olduğunu belirten Dijsselbloem, Yunanistan'da maliye bakanı olacağı ifade edilen isimle bugün görüştüğünü söyledi. Dijsselbloem "Yunanistan hükümetine ileride atacağı adımlar için süre verilmesi gerekiyor. Bir sonraki toplantıda da bunu tartışacağız. Yunanistan'ın euronun kurallarına uymasını istiyorum. Hiçbir üyenin eurodan çıkmasını istemiyorum" diye konuştu. Yunanistan'da bugüne kadar elde edilen kazanımların geri verilmemesinin büyük öneme sahip olduğunu vurgulayan Dijsselbloem, Yunanistan'ın 5. gözden geçirmesinin yeni hükümete bağlı olduğunu söyledi.

İrlanda Maliye Bakanı Michael Noonan "Toplantı öncesinde dahi Yunan halkına karşı sempati duyulduğundan şüphem yok. Mevkidaşlarım Yunanistan'a yardımcı olmak için ellerinden geleni yapacaklardır" diye konuştu.

Tsipras'ın Syriza Partisi ve Bağımsız Yunanlar, Syriza'nın galibiyetinin ardından koalisyon için anlaştıklarını duyurdu. 

Tsipras'ın seçim vaatlerinin arasında Yunanistan'ın Avrupa Merkez Bankası ve Uluslararası Para Fonu'na borcunun azaltılması da vardı. Ancak maliye bakanlarının çoğu bu konunun tartışılamayacağını belirtti.