Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Ukrayna ekonomisi, Kiev’deki sakinlik perdesinin ardında savaşın olumsuz etkileri ve temerrüde düşme riskinin altında ezilme işaretleri gösteriyor.

3 milyon kişinin yasadığı Kiev’deki restoran ve kafeler hareketli ve raflar dolu. Ancak resesyonun ikinci yıla uzaması, Sovyet Birliği’nin 1991 yılındaki çöküşünün getirdiği karmaşanın dönüşü ile ilgili endişeleri artırıyor. Özellikle başkent dışında gıda sıkıntısı ve yüksek enflasyon ve kitlesel işsizlik çok uzak görünmüyor.

Kiev’de yaşayan ve 65 yaşında bir muhasebeci olan Valentyna Lozova, “İşletmem kapanmak üzere ve bu durumunda olan başka pek çok işletme var. Maaşlar yükselmiyor, enflasyon hızlı yükseliyor ve grivna serbest düşüşte. Gelecekten endişeliyim” diye konuştu.

Ülkenin Rusya sınırında 11 ay süren ayaklanmada ölen binlerce kişiyi unutmayan Ukraynalıların ekonomik sıkıntılar karşısında cesaretlerini korumaları güçleşiyor. Ukrayna’nın sanayi temeli yıkıntı içinde ve borç yapılandırmasına yaklaşıyor. Sanayideki durumun etkisi yıllarca hissedilebilir. Ülke ekonomisi 2014-15’te yüzde 12 gerileme göstermeye hazırlanıyor. Enflasyon oranı, Ocak ayındaki yüzde 28.5 seviyesi ile Venezuela’yı takip ediyor. Dünyanın en yüksek enflasyonu Venezuela’da bulunuyor.

Ekonominin kötüleşmesi ile birlikte grivna geçtiğimiz yıl yaklaşık yüzde 70 değer kaybederek dünyanın en çok gerileyen para birimi oldu.