Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünya merkez bankaları, tahvil piyasasını deflasyon tehdidini yenebilecekleri yönünde ikna etmeye başlıyor.

Bu yılın başında, Kötüleşen küresel ekonomik büyüme görünümü, Avrupa’nın uzun süren cansızlığı ve petroldeki çöküş yatırımcıları gelecek yıllarda enflasyonun az veya hiç olmayacağı olasılığını fiyatlandırmaya itti. Euro Bölgesi tüketici fiyatları tarihteki en büyük gerilemeyi gösterdi ve hatta traderlar ABD’de deflasyona hazırlandı. Ancak bu durum değişmeye başladı.

Merkez bankalarının trilyonlarca dolarlık teşvikinin sonunda işe yaradığına yönelik güvenin artması ile birlikte Pacific Investment Management Co., Invesco Ltd. ve Natixis Asset Management, yükselen tüketici fiyatlarına karşı koruma sağlayan tahvil satın alıyor.

Şirketler fiyatlarda ani bir yükseliş görmüş değil. Ancak ABD, Japonya ve hatta Almanya’dan ücret artışlarına yönelik sinyaller geliyor. Avrupa Merkez Bankası’nın (AMB) bölgeye ucuz likidite sağlamaya hazırlanması ile birlikte yatırımcıların gelişmiş ülkeler için enflasyon beklentileri yılın en düşük seviyelerinden toparlandı.

Pimco para yöneticilerinden Michael Althof, “Enflasyon düşük olabilir. Ancak ölü değil. Dünya genelinde tüm merkez bankaları büyüme oluşturmak ve fiyatları yükseltmek için aynı yönde çalışıyor” dedi.

Althof, Pimco’nun Hazine Enflasyon Koruma Tahvilleri (TIPS) ve Fransa, Almanya ve İtalya gibi bazı Euro Bölgesi ülkeleri tarafından ihraç edilen enflasyon bağlantılı tahvilleri tercih ettiğini belirtti.