Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(21:43'te güncellendi)

ABD hisse senetleri, tüketici harcamalarındaki artışın düşük benzin fiyatlarının ABD ekonomisinin en büyük kısmı olan tüketici kesimini olumlu etkilediğini göstermesinin ardından değer kazanırken, Nasdaq Bileşik Endeksi 15 yıl sonra ilk kez 5 bin puanı gördü. ABD Hazine tahvilleri gerilerken, dolar yükseldi.

Standard & Poor’s 500 (S&P 500) Endeksi, New York saati ile 14:02'de yüzde 0.4 yükseldi. Nasdaq Bileşik Endeksi yüzde 0.6 yukarıda seyretti. Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.2 geri çekildi. ABD'in 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi yedi baz puan yükselerek yüzde 2.06'ya çıktı. Bloomberg Spot Dolar Endeksi yüzde 0.3 yükselirken, petrol New York'ta kayıplarını geri almasının ardından yüzde 0.7 değer kazandı. Çin'in para birimi yuan Ekim 2012'den bu yana en düşük seviyesinde işlem gördü.

ABD'de enflasyona ayarlı kişisel harcamalar Ocak'ta yükselerek, akaryakıt fiyatlarındaki düşüşün ABD ekonomisindeki en büyük parçaya destek sağladığı sinyalini verdi. Aralık'ta yüzde 0.1 gerileyen harcamalar, Ocak'ta yüzde 0.3 arttı. Fiyat değişikliklerinde hesaplanmayan nominal harcamalar yüzde 0.2 ile beklentiden fazla gerilerken, kişisel gelirler yüzde 0.3 arttı. ABD'de enflasyona göre düzeltilmiş tüketici harcamaları Ocak ayında yüzde 0.3 yükseldi. Bu veri, benzin fiyatlarındaki güçlü düşüşün ABD ekonomisinin en büyük kısmı olan tüketici kesimini olumlu etkilediğini işaret ediyor.ABD merkez bankası Fed, borçlanma maliyetlerini artırmak için enflasyon ve istihdam piyasalarını değerlendiriyor. İtalya'dan İspanya'ya tahviller, Euro bölgesi'nde tüketici fiyatlarındaki düşüşün yavaşladığını gösteren veri sonrası yüksek seviyelerde kaldı. AMB Yönetim Konseyi, politika yapıcıların 1.1 trilyon euro (1.2 trilyon dolar) büyüklüğündeki parasal genişleme (QE) programının detayları üzerinde çalışmaları ile birlikte, Perşembe günü toplanacak.

Boston'da Cabrera Capital Markets LLC uluslararası işlemler direktörü larry Peruzzi, "Piyasanın, Ocak ayındaki berbat seyrin ardından iyi bir ay geçirmesi ile birlikte kendine geldikten sonra, hazmedeceği çok şey var," dedi ve "Nihai sonuç, piyasalar ya tüm zamanların en yükseğinde ya da yakınında, bu nedenle insanların bu seviyelere kar realizasyonu için bir fırsat olarak mı baktıklarını, yoksa piyasaların toparlandığını ve tekrar piyasaya giriş zamanı olduğunu mu söylediklerini görmek ilginç olacak" şeklinde konuştu.

Frankfurt'ta DZ Bank AG baş piyasa stratejisti Daniel Lenz, "QE açık bir şekilde şimdilerde dikkatleri çok fazla üzerine çekiyor," dedi ve "Özellikle çevre ülkelerde, İspanya, İtalya ve Portekiz'de, QE'nin faiz farklarını aşağı çekeceğine ilişkin güven var gibi görünüyor" yorumunda bulundu.

Frankfurt'ta Commerzbank AG kıdemli Döviz stratejisti Lutz Karpowitz, "Temel göstergelere bakarsanız, para politikasına bakarsanız, herşey çok fazla dolar lehine," dedi ve "Bu açıdan bakıldığında, çok ama çok güçlü dolar olacağından şüphe yok" şeklinde görüş bildirdi.

Wellington'da Craigs Investment Partners Ltd. özel varlık araştırma müdürü Mark Lister, "Piyasaların karların dışında diğer faktörler tarafından yönlendirildiği açık ve kilit nokta, tüm dünyada merkez bankalarının süregelen gevşek para politikaları," dedi ve "Çin bariz bir şekilde yavaşlıyor, eğer durum iyi gitseydi, üç ayda iki kez faiz indirmezdiniz" şeklinde görüş bildirdi.

 

(21:43'te güncellendi)