Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Suudi Arabistan’daki temasları için cumartesi günü İstanbul’dan ayrılan Cumhurbaşkanı Erdoğan uçakta gazetecilerle konuştu. Cumhurbaşkanı, Merkez Bankası ile aslında Erdem Başçı ile aralarındaki görüş farkı hakkında önemli açıklamalar yaptı.

"Bağlı olduğu bakanla konuştuk, bakıyorum ki aynı durumdalar"

-Faiz tartışması, Merkez Bankası’nda paralel yapı bağlantısı mı var?

Merkez Bankası’ndaki arkadaşlarımızın paralel yapıyla ilişkili olduklarına doğrusu ihtimal vermiyorum. Alt takımlarda bu tip insanlar var mıdır, yok mudur? Bunların incelemesini yaptık, yapıyoruz. Fakat üst makamda, karar alma mekanizmasındaki arkadaşlar için böyle bir şey söylemem. Ben Cumhurbaşkanı olarak eleştirimi yaparım, yapabilirim. Ortada bir gerçek var, faizler düşmezse yatırıma şiddetle ihtiyacı olan Türkiye yatırım yapamaz. Yatırım yarışı yok, bir duraklama içindeyiz. Faizler düşerse bu yatırımlar devam eder. Bizim de şu anda hayat iksirimiz yatırımlardır. İşsizlik sorununu çözmek için buna ihtiyacımız var.

İşsizlik bakın çift rakama çıktı. Öyleyse burada bir kere paranın, finansın ucuza temini gerekir ki yatırım olsun. Ama Merkez Bankası sadece “Benim görevim enflasyon ve fiyat istikrarı” derse, bir defa kendi görevini anlayamamış demektir.

Sen sene içinde 3-4 kere enflasyonu revize etmeye kalkarsan, burada bir yerde su kaçağı var demektir. Ama sen ne yapıyorsun, Cumhurbaşkanı’na ve aleyhte konuşanlara laf yetiştiriyorsun. Yarın “Kur yine sıçradı” diyecekler, tamam da tedbiri al. Bu konuda Merkez hassas ve tedbirli olmak zorundadır. Bu işi Batıcı güçlerin verdiği kararlara göre hareket etmekle sürdüremez, faiz lobisinin verdiği talimatlarla hareket edemez. Amerika’nın, Japonya’nın, Avrupa’nın faiz oranları ortadadır. Bütün bunlar ortadayken bize ne oluyor, bu kadar yüksek faiz? Eğer komisyonları falan katarsak, 14-15’lerin bile üzerine tırmanıyor.

-Merkez Bankası Başkanı Başçı ile görüşme olacak mı?

(“Merkez Bankası Başkanı ile kamuoyu önünde tartışmasanız” diye bir görüş var.) Bu arkadaşı çağırıp konuşmadığımı kim söylüyor? Bugünlerde yine bir talebi var, çağırıp konuşacağız tabii. Ama onun bağlı olduğu sayın bakanla bunu konuştuk. Ama bakıyorum ki aynı durumdalar. Şimdi burada bu uyarılar yapıldığı halde artık biraz kendine çekidüzen ver. Ben diyorum ki: “Faiz sebeptir, enflasyon da neticedir.” Bu da benim tezim. O ise “Enflasyon sebeptir, faiz neticedir” diyor. Eğer enflasyon düşerse faizi düşürecekmiş. Bu senin yanlış yolda olduğunun alametidir. Bu milletle, girişimciyle, yatırımcıyla dalga geçmenin anlamı yok.

-Merkez Bankası Başkanı’nın rahatsız olduğu konuşuldu. “Geçmiş olsun” demeyi düşünür müsünüz?

Rahatsız olduğunu duymadım. Böyle bir rahatsızlık geçirdiyse şimdiden gecikmeli de olsa “Geçmiş olsun” derim. Onu oraya getiren, onayını veren benim, büyük umutlarla oraya getirdik. Ama bu benim kendi görüşlerimi söylemeyeceğim anlamına gelmez.

Habertürk