Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(17:15'te güncellendi)

Altın vadeli kontratları, dünyanın ikinci en büyük altın kullanıcısı Çin'den gelen sürpriz faiz indiriminin ardından yaklaşık 2 haftanın en yüksek seviyesine çıkması sonrası yatay seyretti.

Cin Merkez Bankası, Cumartesi günü, gösterge borç verme ve mevduat faizlerini 25'er baz puan düşürdü. Dünyanın en büyük altın kullanıcısı Hindistan'ın altın ithalatı, Rajesh Exports Ltd. Başkanı Rajesh Mehta'ya göre, Şubat ayındaki seviyesi olan 25 ton civarondan, Mart ayında 100 tona sıçrayabilir.

New York'ta BMO Capital Markets Corp. emtia ürünleri işlemleri direktörü Tai Wong, "Çin'in adımı altına desteğin sürmesini sağlıyor," dedi ve "Ayrıca, Hindistan'ın altın ithalatının artabileceğine ilişkin haberler de olumlu" şeklinde görüş bildirdi.

Nisan vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 0.1'den az artarak, New York saati ile 09:45'te, ons başına 1,213.60 dolara çıktı. Metal bugün erken saatlerde 1,223 dolara kadar çıkarak 17 Şubat'tan bu yana en yüksek seviyesini gördü.

Montreal'de Kitco Metals Inc., "Çin'den gelen sürpriz faiz indiriminin fiziki altın talebini artırması bekleniyor" dedi.

Altın, ABD'de enflasyona göre düzeltilmiş tüketici harcamaları verisinin Ocak ayında artış göstermesinin ardından kazançlarını geri verdi. Bu veri, öncaki ay yüzde 0.1 düştükten sonra Ocak ayında yüzde 0.3 arttı.

Altın, merkez bankalarının para arzını daha önce görülmemiş miktarlarda artırması ve buna bağlı olarak enflasyonda artış olacağı endişeleri ile, Aralık 2008 ile haziran 2011 arasındaki dönemde yüzde 70 değer kazandı. Metal, 2014 yılında, Fed'in borçlanma maliyetlerini artıracağı endişelerinin güçlendiği bir ortamda doların değer kazanması ile birlikte düştü ve böylelikle 199'den bu yana ilk kez iki yıl süt üste düşüş göstermiş oldu.

Mayıs vadeli gümüş kontratları yüzde 0.2 yükselerek ons başına 16.585 dolara çıktı.

(17:15'te güncellendi)